Lifestyle

5 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον κορυφαίο στρατηλάτη

Ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται μια θρυλική φυσιογνωμία του αρχαίου κόσμου που άφησε ανεξίτηλο του αποτύπωμα του μέχρι και σήμερα ως ένας από τους κορυφαίους στρατηλάτες και βασιλιάδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix επέλεξε να προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τον τίτλο «Alexander: The Making of a God – Μέγας Αλέξανδρος –Η γέννηση ενός Θεού», όπου ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Buck Braithwaite ενσαρκώνει τον σπουδαίο στρατηλάτη, ενώ ο Mido Hamada υποδύεται τον Πέρση βασιλιά Δαρείο.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ εξιστορεί τις εκστρατείες που διεξήγαγε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ασία, παρουσιάζοντας, παράλληλα, και λεπτομέρειες από την ζωή του. Αρκετοί, βέβαια, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους κυρίως για τις ανακρίβειες των ιστορικών γεγονότων, αλλά και την σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον παιδικό του φίλο, Ηφαιστίωνα.

Ωστόσο, ένα ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να αμαυρώσει την λάμψη του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν πέντε γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε τον θρόνο της Μακεδονίας

Ο Αλέξανδρος Γ’, γιος του Φιλίππου Β’ και της Ολυμπιάδας, κόρης του Νεοπτόλεμου, βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, γεννήθηκε το 356 π.Χ. και στην ηλικία των 20 ετών διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο της Μακεδονίας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν 16 ετών, και ο πατέρας τον άφησε αντιβασιλέα, ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε να καταστείλει ανταρσία θρακικού φύλου και να ιδρύσει την πρώτη πόλη που έφερε το όνομα του, την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, στα δεκαοχτώ του χρόνια είχε ηγηθεί σε μια πτέρυγα του στρατού στη Χαιρώνεια, συντρίβοντας τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων.

Δάσκαλος του ήταν ο Αριστοτέλης

Όταν ο Αλέξανδρος έγινε 13 ετών, ο πατέρας του προσκάλεσε τον Αριστοτέλη στην Μακεδονία, προκειμένου να αναλάβει την εκπαίδευση του γιου του. Μάλιστα, φύλαγε κάτω από το μαξιλάρι του ένα αντίγραφο της Ιλιάδας, το οποίο είχε επιμεληθεί ο γνωστός φιλόσοφος. Εκτός από την φιλοσοφία, ο Μέγας Αλέξανδρος εντρύφησε στην ιατρική καθώς και την επιστημονική έρευνα, ενώ είχε ως πρότυπα τον Αχιλλέα και τον Ηρακλή.

Το ατίθασο άλογο «Βουκεφάλας»

Ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε από τα εφηβικά του χρόνια το απαράμιλλο του θάρρος, καταφέρνοντας να δαμάσει τον Βουκεφάλα, το άλογο εκείνο που κανένας από την αυλή του Φιλίππου δεν μπόρεσε να ιππεύσει.

Τα χιλιόμετρα που διένυσε

Yπολογίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μαζί με την στρατιά των Ελλήνων διένυσαν περισσότερα από 18.000 χλμ. από την Αμφίπολη της Μακεδονίας μέχρι τα πέρατα των Ινδιών. Μετά την συντριβή των Περσών, που είχαν προκαλέσει μεγάλα δεινά στους Έλληνες, η εκστρατεία συνεχίστηκε, ελευθερώνοντας την ελληνική Μικρά Ασία, ενώ κατέκτησε την Συρία, την Αίγυπτο και την Λιβύη. Επιστρέφοντας στην Μεσοποταμία, κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάληψη της Περσίας και Βαβυλωνίας, κυριεύοντας την Βακτριανή (σημερινό Αφγανιστάν). Εν συνεχεία, μετά την Κασπία και τον Ινδικό Καύκασο, έφθασε μέχρι τον Γάγγη ποταμό.

Έδωσε το όνομα του σε περισσότερες από 70 πόλεις

Το 331 π.χ. ο Μεγάλος Αλέξανδρος επισκέπτεται το μαντείο του Άμμωνα στην όαση Σίβα και ιδρύει την γνωστή σε όλους μας, Αλεξάνδρεια. Υπολογίζεται ότι έδωσε το όνομα του σε περισσότερες από εβδομήντα πόλεις, ενώ επέλεξε και μια πόλη, για να την αφιερώσει στο αγαπημένο του άλογο. Κατά την διάρκεια της παραμονής στου στην Βαβυλώνα, ο Μέγας Αλέξανδρος, όντας ταλαιπωρημένος από την υπερκόπωση και τους τραυματισμούς, προσβλήθηκε από υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να φύγει από την ζωή στις 13 Ιουνίου 323 π.χ. Ήταν μόλις 33 ετών και η βασιλεία του διήρκησε σχεδόν 13 χρόνια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button