Διεθνή επικαιρότητα

Αλεξάντερ Στουμπ για ένταξη στο ΝΑΤΟ: «Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μία νέα εποχή»

Νέος πρόεδρος της Φινλανδίας ο Αλεξάντερ Στουμπ ο οποίος ανέλαβε σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 τα καθήκοντα για να ηγηθεί μιας χώρας που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωνε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν όρια στην συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει την μεταφορά πυρηνικών όπλων μέσω του φινλανδικού εδάφους – αν και όχι την αποθήκευσή τους στην Φινλανδία.

«Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μία νέα εποχή. Με την στρατιωτική μας συμμαχία και ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουμε κάνει το τελικό βήμα προς τις αξίες της δυτικής κοινότητας, στην οποία η δημοκρατία μας ανήκε πνευματικά από την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ κατά την ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου θα είναι οι βασικές αξίες στις οποίες θα στηρίζεται η εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας υπό την προεδρία του, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο νέος πρόεδρος αντικαθιστά τον Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος αποχώρησε έπειτα από δύο εξαετείς θητείες κατά τις οποίες κέρδισε το προσωνύμιο «ο ψιθυριστής του Πούτιν» λόγω των στενών του σχέσεων με τον ρώσο πρόεδρο.

«Η διπλωματία συνεχίζει να είναι επίσης ατομικό άθλημα, που απαιτεί λεπτότητα . Κατά συνέπεια και ο λόγος του μικρότερου ακούγεται», δήλωσε ο Σάουλι Νιινίστο κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ως παράδειγμα αυτής της διπλωματίας ο Νιινίστο παρουσίασε την συνεργασία της Φινλανδίας με την Κίνα στην εν εξελίξει έρευνα για τον πιθανό ρόλο φορτηγού πλοίου με σημαία του Χονγκ Κονγκ στην ζημιά που υπέστη ο αγωγός φυσικού αερίου BalticConnector πέρυσι. Οι φινλανδικές ερευνητικές αρχές έφθασαν στο συμπέρασμα ότι ο αγωγός υπέστη βλάβη από συρόμενη άγκυρα.

«Πρόοδος σημειώθηκε στην διερεύνηση του περιστατικού -προς έκπληξη όλων – χωρίς να υψωθεί ο τόνος της φωνής, αλλά μέσω διακριτικής αλλά και αποφασιστικής δουλειάς όλων των συμμετεχόντων», δήλωσε ο Νιινίστο.

Μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Αλεξάντερ Στουμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει στα δυτικά της σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ενωση απαντώντας στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button