Διεθνή επικαιρότητα

Αλλάζουν τα εμβόλια της γρίπης – Αφαιρείται το στέλεχος B στις ΗΠΑ

Εδώ και 10 χρόνια, οι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε εμβόλια γρίπης που προστατεύουν από τέσσερα στελέχη του ιού: δύο στελέχη Α και δύο στελέχη Β. Από το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο, όλα τα εμβόλια γρίπης που διανέμονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα περιέχουν μόνο τρία στελέχη – μια αλλαγή που έγινε εν μέρει λόγω του Covid-19.

Την Τρίτη (5/3), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τα εμβόλια, ψήφισε ομόφωνα να συστήσει εμβόλια γρίπης τριών στελεχών που θα αποκλείουν τυχόν ιούς Β από τον τύπο της γρίπης που ονομάζεται Γιαμαγκάτα.

Ο Covid-19 και ο Γιαμαγκάτα

Οι ιοί Γιαμαγκάτα βρίσκονταν σε πτώση πριν από την πανδημία και όλες οι προφυλάξεις που βοήθησαν τους ανθρώπους να αποφύγουν τον Covid-19 – συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, της παραμονής στο σπίτι και του καλύτερου αερισμού – φαίνεται ότι τους αποτελείωσαν. Δεν έχουν ανιχνευθεί σε δοκιμές από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Ένα στέλεχος Γιαμαγκάτα περιλαμβανόταν συνήθως στη συνταγή του εμβολίου γρίπης κάθε έτους, οπότε οι σχεδιαστές του εμβολίου αντιμετώπισαν ένα δίλημμα φέτος: θα έπρεπε να αφαιρέσουν το στέλεχος από τη συνταγή ή να το κρατήσουν, δεδομένου ότι οι ιοί Β είναι γνωστό ότι είναι ύπουλοι;

Στη δεκαετία του 1990, όταν ο Γιαμαγκάτα βρισκόταν στην ακμή του, ένας άλλος κλάδος των ιών της γρίπης τύπου Β που ονομάζεται Βικτόρια εμφανιζόταν μόνο σποραδικά σε δοκιμές, αλλά είχε μια επανεμφάνιση στη δεκαετία του 2000. Τι θα συνέβαινε αν ο Γιαμαγκάτα επέστρεφε μετά από μακρά απουσία; Δεν είναι γρήγορο ή εύκολο να αλλάξει ο τρόπος παρασκευής των εμβολίων κατά της γρίπης, και οι αλλαγές αυτές απαιτούν ρυθμιστικό έλεγχο και έγκριση.

Εκτός εμβολίων τα στελέχη Γιαμαγκάτα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι «η συμπερίληψη των αντιγόνων της σειράς Γιαμαγκάτα στα εμβόλια γρίπης δεν δικαιολογείται πλέον» και τον Οκτώβριο, οι εμπειρογνώμονες της FDA για τα εμβόλια δήλωσαν επίσης ότι τα στελέχη Γιαμαγκάτα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο Δρ. Jerry Weir, διευθυντής του Τμήματος Ιογενών Προϊόντων της FDA, δήλωσε ότι συνεργάζονται με τους κατασκευαστές για να βγάλουν το στέλεχος Γιαμαγκάτα από τα εμβόλια των ΗΠΑ εγκαίρως για τη σεζόν γρίπης 2024-25. Οι ΗΠΑ μπόρεσαν να κινηθούν ταχύτερα από άλλες χώρες επειδή εκεί όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων είχαν ήδη εγκρίσεις για τριδύναμα εμβόλια γρίπης. Σε άλλα μέρη του κόσμου χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η μετάβαση. Για το λόγο αυτό, η επιτροπή ψήφισε επίσης να συστήσει μια φόρμουλα τεσσάρων στελεχών – συμπεριλαμβανομένου του Γιαμαγκάτα – για τα εμβόλια που θα παρασκευάζονται στις ΗΠΑ αλλά θα διανέμονται σε άλλες χώρες.

Νέοι τύποι εμβολίων

Σε άρθρο σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, οι Δρ. Jerry Weir και Arnold Monto από την DFA και η Δρ. Maria Zambon από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή ανοίγει την πόρτα για την εξέταση νέων τύπων εμβολίων.

Tο στέλεχος Γιαμαγκάτα πρόκειται να αφαιρεθεί από τα εμβόλια εν όψει της σεζόν γρίπης 2024-25

AP Photo/Matt Rourke

Δεδομένου ότι τα στελέχη B/Βικτόρια και A/H1N1 του εμβολίου είναι συχνά πιο αποτελεσματικά από το συστατικό A/H3N2, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει τον διπλασιασμό της δόσης του H3N2 ή ενδεχομένως την προσθήκη ενός δεύτερου μέλους αυτής της οικογένειας.

Όμως, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε δοκιμές και κανονιστική έγκριση, και για το λόγο αυτό, δεν είναι πιθανό να δούμε την επιστροφή των τετραδύναμων εμβολίων γρίπης πολύ γρήγορα. Αντ’ αυτού, λένε, θα είναι «περισσότερο ένας μακροπρόθεσμος στόχος για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τους ιούς της γρίπης, για να βεβαιωθούν ότι ο Γιαμαγκάτα όντως έχει περάσει στην ιστορία.

Με πληροφορίες από: The Covid-19 pandemic killed off one strain of the flu, and that will change the next vaccines by Brenda Goodman, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button