Διεθνή επικαιρότητα

Μπάιντεν: Ζητά εγγυήσεις από τις χώρες που αγοράζουν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό

Σημαντική πρωτοβουλία που διασφαλίζει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αμυντικού υλικού δεν θα χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη των διαβεβαιώσεων που πρέπει να παρέχει κάθε χώρα που αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό αλλά και της εποπτείας που θα ασκείται από την Ουάσιγκτον για την τελική χρήση αυτών των όπλων.

Πλέον με αυτό τον τρόπο καθίσταται πολιτική των ΗΠΑ η αυστηρή επιτήρηση της χρήσης του αμερικανικού αμυντικό υλικού ή υπηρεσιών με στόχο να μην παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει κάθε χρόνο να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το κατά πόσο οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανικό αμυντικό υλικό πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται κατά τη διαδικασία αγοράς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από εδώ και πέρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα λαμβάνει γραπτές διαβεβαιώσεις από την παραλήπτρια χώρα ότι θα σέβεται τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ. Αν κρίνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ότι οι διαβεβαιώσεις δεν τηρούνται, τότε θα υποβάλλεται εντός 45 ημερών έκθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ με την οποία θα γίνονται εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ένα εύρος επιλογών, το οποίο θα κινείται από την ανανέωση των διαβεβαιώσεων έως και την αναστολή της περαιτέρω μεταφοράς αμυντικού υλικού.

Η συγκεκριμένη τροπολογία στο Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν έρχεται κατόπιν πίεσης που άσκησαν ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες, οι οποίοι είχαν ανησυχίες για την παροχή αμυντικού υλικού στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω μνημόνιο αποκτά ευρύτερες προεκτάσεις που θα καθορίζουν από εδώ και πέρα την αμερικανική πολιτική στην έγκριση και επιτήρηση των αμυντικών εξαγωγών.

«Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις και λογοδοσία όσον αφορά στις πωλήσεις αμυντικού υλικού στο εξωτερικό» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Σύμφωνα με τον νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης της τελικής χρήσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν πάντα να προωθούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου και ενθαρρύνουν άλλα κράτη και εταίρους να κάνουν το ίδιο» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button