Υγεία

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική: Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος

Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου-Γόνατος & Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που αφορά έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και η οποία έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό ότι προκαλεί τη διάβρωση του χόνδρου των αρθρώσεων, οδηγώντας σε εξουθενωτικό πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Για όσους αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες, η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής για την αντικατάστασης του φθαρμένου γόνατος με μια νέα, τεχνητή άρθρωση συχνά αναδεικνύεται ως η καλύτερη λύση για την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής τους.

Ωστόσο, σε ορισμένες δύσκολες και πολύπλοκές περιπτώσεις οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές μερικές φορές αδυνατούν να επιτύχουν την ακριβή ευθυγράμμιση και την ισορροπία που απαιτούνται για τη βέλτιστη αποκατάσταση της άρθρωσης, οδηγώντας δυνητικά σε μη βέλτιστα αποτελέσματα και επιπλοκές.

Απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έρχεται να δώσει η Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην Ορθοπαδική που φέρνει την επανάσταση στη χειρουργική γόνατος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση, η οποία συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τάσεων στην Ορθοπαιδική:

  • Είναι ελάχιστα επεμβατική και διασφαλίζει την προστασία των ιστών της άρθρωσης από υπερβολικές βλάβες, σε αντίθεση με άλλες πιο συμβατικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
  • Αφορά στην τοποθέτηση εμφυτεύματος που είναι κομμένο και ραμμένο στα ανατομικά χαρακτηριστικά εκάστου ασθενούς, κι όχι όπως γινόταν μέχρι πρότινος, όπου υπήρχε μια λύση για όλους τους ασθενείς.
  • Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς επιτυγχάνεται άνευ προηγουμένου σταθερότητα, λειτουργικότητα κι εύρος κίνησης της άρθρωσης, με τους ασθενείς να έχουν φυσική αίσθηση και να εκφράζουν πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης.

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τη μοναδική ανατομία του ασθενούς, αντιμετωπίζοντας περίπλοκες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με προθέσεις γενικής χρήσης.

Μέχρι πρότινος, οι επιλογές στις διαστάσεις των εμφυτευμάτων ήταν περιορισμένες, ενώ η κατασκευή τους γινόταν με συμβατικές μεθόδους. Ωστόσο, χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στην τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), μπορεί σήμερα να κατασκευαστεί από το μηδέν ένα εμφύτευμα που ταιριάζει ιδανικά στην ανατομία και τη μορφολογία εκάστου ασθενούς με αποτέλεσμα η κίνηση και η λειτουργία της νέας, τεχνητής άρθρωσης να προσεγγίζει περισσότερο από ποτέ τα επίπεδα του φυσικού γόνατος.

Κλειδί για τη δημιουργία των εξατομικευμένων εμφυτευμάτων και την επιτυχή εφαρμογή τους σε μια επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος είναι ο πολύ καλός προεγχειρητικός σχεδιασμός. Η όλη επέμβαση σχεδιάζεται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας απεικόνισης, όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία, που διασφαλίζει την τόσο κατασκευή εμφυτεύματος σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκάστου ασθενούς, όσο και την τοποθέτησή του με απόλυτη ακρίβεια.

Πρωτοπόρος στην παροχή καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει τον απαραίτητο, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για την πραγματοποίηση επεμβάσεων εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος, ενώ ο Δρ. Σακελλαρίου έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις με την τεχνική αυτή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ: https://www.iatriko.gr/el/iatrikos-kosmos?cl=609

To άρθρο Εξατομικευμένη αρθροπλαστική: Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button