Διεθνή επικαιρότητα

Γαλλία: Δοκιμάζει κάμερες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη πριν από τους Ολυμπιακούς

Τις νέες κάμερες εξοπλισμένες με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού,δοκιμάζει η αστυνομία του Παρισιού προκειμένου να διαπιστώσει την αποτέλεσματικότητα τους. 

Η δοκιμή των καμερών που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις γίνεται σε δύο συναυλίες των Depeche Mode

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια για τη Γαλλία, η αστυνομία του Παρισιού έχει αναπτύξει έξι κάμερες εξοπλισμένες με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μέσα και γύρω από την Accor Arena για την ανάλυση των κινήσεων του πλήθους και τον εντοπισμό μη φυσιολογικών ή επικίνδυνων δραστηριοτήτων.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Μάιο νόμο που επιτρέπει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Το χάος που επικράτησε στον τελικό του Champions League του 2022 στο Stade de France μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης αναφέρθηκε ως ένας από τους λόγους για τη θέσπιση του νόμου.

Κυρίαρχος σκοπός της δοκιμής είναι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε πέντε μήνες, οι οποίοι θα φέρουν την αστυνομία αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την ασφάλεια. Περίπου 30.000 αστυνομικοί αναμένεται να είναι επί ποδός μόνο την τελετή έναρξης.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανιχνεύει οκτώ τύπους γεγονότων

Στο πείραμα οι κάμερες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ειδοποιούν τους χειριστές παρακολούθησης για κάθε ύποπτη ή δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει οκτώ τύπους γεγονότων: κίνηση που πηγαίνει αντίθετα με τη ροή, παρουσία ανθρώπων σε απαγορευμένες ζώνες, κίνηση πλήθους, εγκαταλελειμμένα πακέτα, παρουσία ή χρήση όπλων, υπερπληθυσμό, ένα σώμα στο έδαφος και φωτιά.

Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη επισημάνει ένα περιστατικό, οι χειριστές παρακολούθησης θα αποφασίσουν εάν θα ειδοποιήσουν ή όχι τις αρχές και θα ζητήσουν την ανάληψη αστυνομικής δράσης.

Για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για «Μεγάλο Αδελφό» που εκφράστηκαν από ομάδες πολιτών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο νόμος απαγορεύει επίσης την αναγνώριση προσώπου.

Η ομάδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής Quadrature du Net, κρούει καμπανάκι λέγοντας ότι η αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία AI θα οδηγήσει σε περισσότερες αυθαίρετες συλλήψεις.

«Η βιντεοεπιτήρηση με τη συνδρομή αλγόριθμου είναι εγγενώς επικίνδυνη βιομετρική τεχνολογία», δήλωσε η ομάδα. «Η αποδοχή της ανοίγει το δρόμο για τα χειρότερα εργαλεία επιτήρησης», τονίζει ακόμη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button