Διεθνή επικαιρότητα

Γάζα: Η Ισπανία αποφάσισε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ στην UNRWA

Η Ισπανία ανακοίνωσε τη χορήγηση χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ώστε να αντιμετωπιστεί η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ανακοίνωση έκανε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο κ. Λαζαρινί εξέφρασε την ελπίδα πως η απόφαση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης θα ωθήσει άλλες χώρες που ανέστειλαν το τελευταίο διάστημα τη χορήγηση βοήθειας στην υπηρεσία του να την ξαναρχίσουν. Υπογράμμισε ότι η απόφαση κάπου 16 χωρών συνεπάγεται πως η UNRWA στερείται κάπου 410 εκατ. ευρώ.

Κάλεσε ακόμη έντονα να ανοίξουν περισσότερες χερσαίες διελεύσεις, ώστε να φθάνει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας οδικώς.

Χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Ιορδανία έκαναν την τρίτη κατά σειρά ρίψη βοήθειας από τον αέρα σε μια εβδομάδα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κατά την ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης πως διέταξε να στηθεί προσωρινός λιμένας από τον αμερικανικό στρατό για να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου.

«Η μοναδική απάντηση» στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα όφειλε να είναι το «άνοιγμα σημείων διέλευσης» βοήθειας, αντέτεινε ο επικεφαλής της UNRWA, σημειώνοντας όπως και άλλοι αξιωματούχοι πως οι αεροπορικές ρίψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αναφερόμενος σε επεισόδιο κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και πλήθος ποδοπατήθηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 120 Παλαιστίνιοι, ο κ. Λαζαρινί έκανε λόγο για «συνέπεια της πολιορκίας» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπούν νέες τραγωδίες αυτής της φύσης είναι να «πλημμυρίσει» με βοήθεια η Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ακόμη.

Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Άλβαρες ακολουθούν την υπόσχεση πως θα δοθούν 3,5 εκατ. που έγινε την περασμένη εβδομάδα και τα χρήματα θα φθάσουν στην υπηρεσία σε «τέσσερις ως έξι εβδομάδες», είπε ο υπουργός.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας χαιρέτισε εξάλλου το ότι η ΕΕ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσει βοήθεια 50 εκατ. ευρώ προοριζόμενη για την UNRWA.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Άλβαρες, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές των Παλαιστινίων στην Ευρώπη, σε βαθμό που προκλήθηκε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ τον Νοέμβριο, ζήτησε —«απαίτησε»— να κηρυχθεί «άμεση» και «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button