Διεθνή επικαιρότητα

Γάζα: Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αμερικανικά και ιορδανικά αεροσκάφη

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν περισσότερα από 36.000 γεύματα στην Λωρίδα της Γάζας σήμερα Τρίτη (5/3) κατά την διάρκεια κοινής επιχείρησης με την Ιορδανία. 

Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή, οι ρίψεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας απο αμερικανικά μεταγωγικά

AP Photo/Mohammed Hajjar

«Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και η Βασιλική Αεροπορική Δύναμη της Ιορδανίας προχώρησαν στην συντονισμένη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στην βόρεια Γάζα την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 και ώρα 14.30 τοπική ώρα για την προσφορά ουσιαστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο πολίτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.

ΠΟΥ: 8.000 ασθενείς έχουν ανάγκη περίθαλψης εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Περί τους 8.000 ασθενείς, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι θύματα του πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα, έχουν ανάγκη μεταφοράς για να λάβουν κατάλληλη περίθαλψη εκτός της Λωρίδας της Γάζας, επισημαίνει σήμερα Τρίτη (5/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζοντας την απογοήτευσή του που μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών μπόρεσε να μεταφερθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Για τον ΠΟΥ, που έχει αναπτύξει ομάδες επί τόπου για να παρέχουν εφοδιαστική και ιατρική υποστήριξη, η μεταφορά των ασθενών εκτός της Γάζας θα ανακούφιζε εν μέρει τις ιατρικές ομάδες και τα νοσοκομεία που πασχίζουν να συνεχίζουν να επιχειρούν σε μία εμπόλεμη ζώνη.

«Κατά τις εκτιμήσεις μας, 8.000 κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μεταφερθούν εκτός της Γάζας», δήλωσε ο Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ιερουσαλήμ.

Επί του συνόλου, περίπου 6.000 είναι θύματα πολέμου, πολυτραυματίες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι.

Οι 2.000 είναι ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται στην Γάζα, όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, 50 έως 100 ασθενείς μεταφέρονταν ημερησίως από την Γάζα προς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή την Δυτική Οχθη. Οι μισοί από αυτούς ήταν καρκινοπαθείς.

Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου, μόνο 2.293 ασθενείς μπόρεσαν να βγουν για ιατρική περίθαλψη από την Λωρίδα της Γάζας.

Από τα 36 νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, 23 δεν λειτουργούν πλέον και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν σε διάφορους βαθμούς λόγω των ελλείψεων και των ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button