Διεθνή επικαιρότητα

Γερμανία: Υπό σκέψη η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Γερμανίας

Για μια πιθανή εθνικοποίηση των γερμανικών δραστηριοτήτων της πετρελαικής εταιρείας Rosneft προετοιμάζεται η γερμανική κυβέρνηση, δήλωσαν σήμερα Τετάρτη (7/2) δύο κυβερνητικές πηγές.

Στις σκέψεις για ενθνικοποίηση συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή της Rosneft στο διυλιστήριο Schwedt.

Το υπουργείο Οικονομίας κάνει τις προετοιμασίες και ο ρωσικός όμιλος Rosneft συμμετείχε επίσημα σε ακρόαση για το θέμα τη Δευτέρα, αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα προχωρήσει η κίνηση.

Η ακρόαση είναι ένα βήμα στη διαδικασία προς την απαλλοτρίωση και αποτελεί μέρος της επίσημης διαδικασίας που θέλει να τηρήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέφερε η Handelsblatt.

Το Βερολίνο έθεσε τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, συμπεριλαμβανομένου του 54,17% του μεριδίου της στο διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου, υπό επιτροπεία από τον Σεπτέμβριο του 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έκτοτε, έχει παρατείνει την επιτροπεία δύο φορές, πιο πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2023. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει νέα απόφαση τον Μάρτιο, οπότε και λήγει η τρέχουσα επιτροπεία.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, το οποίο εποπτεύει την επιτροπεία μέσω της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύων, δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button