Διεθνή επικαιρότητα

Η Νίκι Χέιλι έχασε το χρίσμα αλλά όχι και το κόμμα

Η μοναδική πολιτική «επιζήσασα» της πολιτικής «λαίλαπας» που ακούει στο όνομα Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε κατά κράτος αλλά αφήνει πίσω ένα μεγάλο αίνιγμα για τον πρώην Πρόεδρο.

Οι εκλογές των ΗΠΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία όχι χρονικά αλλά στα διαδικαστικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ ο αδιαμφησβήτητος κυρίαρχος για χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων σάρωσε όπως αναμενόταν στην «Σούπερ Τρίτη» των εσωκομματικών εκλογών για τους ρεπουμπλικάνους και η μοναδική «επιζήσασα» στην εσωκομματική μάχη, Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την έτσι κι αλλιώς διαδικαστική συνέχεια. Το μόνο που απομένει είναι ο πρώην Πρόεδρος επίσημα να λάβει το χρίσμα του κόμματος του στην ολομέλεια – συνέδριο των «Κόκκινων» το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ηττήθηκε

Η Νίκι Χέιλι αποχωρεί από την διαδικασία έχοντας καταγράψει μόλις δύο μικρές – τιμητικές νίκες σε πολιτείες χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χωρίς επί της ουσίας εκλογικά να απειλήσει ποτέ τον «οδοστρωτήρα» Ντόναλντ. Αναλυτές που ασχολούνται στενά με τους Ρεπουμπλικάνους όμως υπογραμμίζουν πως η μαχητική πρώην απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ αφήνει πίσω της ένα πρόβλημα – δύσκολο γρίφο για τον πρώην Πρόεδρο που φιλοδοξεί να επανέλθει στο οβάλ γραφείο μετά από μία «παρένθεση», όπως του αρέσει να λέει. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η Χέιλι ηττήθηκε κατά κράτος γιατί δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε την δημοφιλία του Τραμπ. Αυτό που έχει όμως η έμπειρη πολιτικός είναι ο τρόπος να ξεκαθαρίζει σε υψηλούς τόνους η αλήθεια είναι πως «δεν είναι όλοι οι Ρεπουμλικάνοι το ίδιο». Η Χέιλι μετά την επίθεση του Τραμπ προς τον σύζυγό της ο οποίος είναι στρατιωτικός και υπηρετεί εκτός ΗΠΑ ύψωσε πολύ πάνω από το πολιτικό της βεληνεκές τους τόνους. Ούτε και τα ΜΜΕ περίμεναν τη Νίκι Χέιλι να αντικρούσει στα ίδια «ντεσιμπέλ» τον πολύ και πληθωρικό Τραμπ. Με αυτή την κίνηση η Χέιλι δεν κέρδισε ουσιαστικά κάτι περισσότερο από μία στήριξη από ομάδα των Ρεπουμπλικάνων που δείχνουν να μην συμπορεύονται με τον υποψήφιο Πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα αυτή η ομάδα Ρεπουμπλικάνων δεν είναι καθόλου μικρή σε απόλυτη ποσόστωση και σε κάθε περίπτωση σε εκλογική μάχη ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν δεν περισσεύει πραγματικά κανένας… Η Χέιλι αποχώρησε από τη μάχη για το χρίσμα την οποία «έτρεξε» για δικούς της λόγους και κυρίως όπως η ίδια δήλωσε στον στενό κύκλο της καμπάνιας της «για λόγους Δημοκρατίας» «φωνάζοντας» με πράξεις πως η ίδια μπορεί και να μην δώσει ανοιχτά στήριξη στον υποψήφιο του ίδιου της του κόμματος όπως οι συνυποψήφιοί της που αποχώρησαν μετά από μόλις δύο εκλογές σε αντίστοιχες πολιτείες. Η Χέιλι επίσης γνωρίζει πως με τον τρόπο που κινήθηκε σε αυτή την διαδικασία δεν υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση εάν ο Τραμπ εκλεγεί και αυτό ελάχιστα δείχνει να την ενοχλεί.

Απαλλαγμένος από τα «βαρίδια»

Με τα παραπάνω ανοιχτά και με την διαπίστωση πως ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ενστάσεις και διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ απαλλαγμένος από το «βαρίδι» του μπλόκου συμμετοχής σε εκλογές πολιτειών μπορεί απερίσπαστος αλλά όχι ήσυχος να χαράξει την προεκλογική καμπάνια μέχρι το τέλος. Ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του Τραμπ και το ιδιόρρυθμο της οπτικής του σε ζητήματα πολιτικής τα οποία του αρέσει να τα κάνει απόλυτα προσωπικά είναι πιθανό να μην τον αφήσουν να δει ξεκάθαρα την πρόκληση που είναι παρούσα στο δικό του, το οικείο περιβάλλον και να μείνει να κυνηγά τις μάχες με τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν. Ίσως μάλιστα αυτή η κίνηση να του κοστίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο ένα ενδεχόμενο που για τον ίδιο δεν υπάρχει πουθενά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button