Διεθνή επικαιρότητα

Η Σόφια προωθεί την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο διοικητής της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας (BNB) Ντιμίταρ Ράντεφ συζήτησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι θα είναι τιμή της να είναι υποψήφια, τόνισε ο Ράντεβ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας. Ο διοικητής της BNB είναι και διοικητής του ΔΝΤ για τη Βουλγαρία.

Ο Ράντεφ έγραψε: “Είχα τηλεφωνική συνομιλία με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με την οποία συζητήσαμε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ και τη ρώτησα αν θα ήθελε να συνεχίσει να υπηρετεί στη θέση αυτή. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι (η Γκεοργκίεβα) επιβεβαίωσε ότι θα είναι τιμή της να υπηρετήσει ξανά, με την προϋπόθεση ότι θα έχει την στήριξη των μελών του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλγαρικές αρχές θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους για κοινή θέση ως προς μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα σύμφωνα με τη διαδικασία του ΔΝΤ για την επιλογή του γενικού διευθυντή του οργανισμού”.

Ο διοικητής της BNB δήλωσε επίσης ότι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα «έχει κερδίσει τον μεγάλο σεβασμό και την εμπιστοσύνη των χωρών μελών του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των ετών της θητείας της ως γενική διευθύντρια του Ταμείου».

«Υπό την ηγεσία της, το ΔΝΤ στήριξε την παγκόσμια οικονομία με χρηματοδότηση ευρείας κλίμακας σε σχεδόν 100 χώρες-μέλη, καθώς ήταν αντιμέτωπα με την πανδημία Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση του κόστους διαβίωσης. Πολλοί από τους συναδέλφους μου, τους διοικητές του ΔΝΤ, θα ήθελαν να τη δουν να συνεχίσει ως γενική διευθύντρια του οργανισμού για δεύτερη θητεία, θέση που εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ κατά την πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Σάο Πάολο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button