Διεθνή επικαιρότητα

ΗΠΑ: Κρατούμενοι ζητούν άδεια να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου λόγω θρησκείας

Τη θρησκευτική τους ελευθερία επικαλούνται έξι κρατούμενοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης που ζήτησαν από την δικαιοσύνη να παρέμβει προκειμένου να δώσει εντολή στις σωφρονιστικές αρχές να τους επιτρέψει να βγουν σε έναν προαύλιο χώρο ώστε να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου την ερχόμενη Δευτέρα, 8/4

Οι κρατούμενοι θέλουν να συμμετάσχουν στη «γιορτή» που έχει ξεσηκώσει πλήθη και έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στις ΗΠΑ: δωμάτια κλεισμένα εδώ και μήνες, ειδικές εμπορικές πτήσεις, διανομή γυαλιών προστασίας κλπ προκειμένου να παρακολουθήσουν την σπάνια ολική έκλειψη που αναμένεται να διασχίσει τη Βόρεια Αμερική, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Απριλίου.

Μπροστά στην κατηγορηματική άρνηση της σωφρονιστικής διοίκησης, οι κρατούμενοι κατέθεσαν το αίτημά τους ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

«Ο καθένας επισήμανε τη βαθιά θρησκευτική πίστη του, σύμφωνα με την οποία η έκλειψη ηλίου του Απριλίου είναι ένα θρησκευτικό γεγονός, που πρέπει να παρατηρηθεί, για το οποίο πρέπει να θέσουν ερωτήματα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν την πίστη τους», τονίζεται στην αγωγή.

Η πορεία της ολικής έκλειψης ηλίου πάνω από τις ΗΠΑ στις 8 Απριλίου, όπως φαίνεται στην εικόνα που έδωσε η NASΑ στην δημοσιότητα.

NASA via AP

Όλοι τους «θα δουν να παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματά τους του να ασκούν την πίστη τους, εάν η σωφρονιστική διοίκηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να απαγορεύσει κάθε έξοδο εκτός κελιού τη Δευτέρα, από τις 14.00 έως τις 17.00 τοπική ώρα, το διάστημα ακριβώς της έκλειψης», τονίζουν οι κρατούμενοι.

Ο εμπνευστής της διαμαρτυρίας, που εντείνει τις πρωτοβουλίες μετά τον Ιανουάριο για να δει την έκλειψη, δηλώνει άθεος, όμως διακρίνει παράλληλα σε αυτό το αστρονομικό φαινόμενο «ένα γεγονός μεγάλης θρησκευτικής σημασίας».

Ένας μουσουλμάνος ενάγων επικαλείται αποσπάσματα από ιερά κείμενα, δύο χριστιανοί αναφέρουν ένα απόσπασμα από τη Βίβλο που μιλάει για μία έκλειψη, ένας άλλος δηλώνει πιστός της παγανιστικής θρησκείας σαντερία, από την Καραϊβική.

Η απαγόρευση της εξόδου στον προαύλιο χώρο κατά τη διάρκεια της έκλειψης δικαιολογείται από λόγους «ασφαλείας», τονίζει η σωφρονιστική διοίκηση σε ένα δελτίο τύπου, όπου προσθέτει ότι ειδικά γυαλιά θα διανεμηθούν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατούμενους, όσους επιθυμούν να κοιτάξουν τον ουρανό από το κελί τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button