Διεθνή επικαιρότητα

Ισραήλ για την τραγωδία με το κονβόι: «Στρατιώτες πυροβόλησαν κατά αρκετών υπόπτων»

Στην παραδοχή ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «πυροβόλησαν συγκεκριμένα κατά αρκετών υπόπτων» καταλήγει μια πρώτη έρευνα της τραγωδίας που συνέβη στις 29 Φεβρουαρίου στη Γάζα όπου 115 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, σκοτώθηκαν γύρω από κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. 

«Η έρευνα που έγινε από τη διοίκηση αποκάλυψε ότι τα (ισραηλινά) στρατεύματα δεν πυροβόλησαν κατά του κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά πυροβόλησαν κατά αριθμού υπόπτων που πλησίαζαν (τους Ισραηλινούς στρατιώτες) και αποτελούσαν απειλή», έγραψε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με μάρτυρα που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εκείνη την ημέρα, οι βιαιότητες ξέσπασαν ενώ χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή είχαν συγκεντρωθεί στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Καθώς πέρασε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, «χιλιάδες άνθρωποι όρμησαν στα φορτηγά» και «οι παρόντες ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους διότι κάποιοι πλησίαζαν πολύ κοντά στα άρματα», σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επέμεινε στο γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός προστάτευε την αυτοκινητοπομπή για να της επιτρέψει να φθάσει με ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για άμεσο λιμό ύστερα από πέντε μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όλοι από ισραηλινά πυρά, στην τραγωδία της 29ης Φεβρουαρίου, οι συνθήκες της οποίας κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες είναι και η οποία προκάλεσε διεθνές κύμα οργής.

Αλλά σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητοπομπή, που δέχθηκε επίθεση γύρω στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε παράκτια οδό στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, «λεηλατήθηκε» από «πλήθος περίπου 12.000 κατοίκων της Γάζας».

«Κατά τη διάρκεια της λεηλασίας, υπήρξαν περιστατικά που προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα σε αμάχους, από το ποδοπατήμα και το γεγονός ότι άνθρωποι χτυπήθηκαν από φορτηγά», ανέφερε ο στρατός. Επιπλέον, «δεκάδες κάτοικοι της Γάζας προχώρησαν στην κατεύθυνση των (ισραηλινών) στρατευμάτων που ήταν κοντά, έως και κάποια μέτρα από αυτά, δημιουργώντας έτσι μια πραγματική απειλή» για τους στρατιώτες.

«Σε αυτή τη φάση, οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές για να κρατήσουν τους υπόπτους σε απόσταση. Καθώς οι ύποπτοι συνέχισαν να προχωρούν προς εκείνους, τα στρατεύματα πυροβόλησαν συγκεκριμένα κατά αρκετών υπόπτων για να εξαλείψουν την απειλή», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να διευκρινίζει τον πιθανό αριθμό των νεκρών που προκλήθηκαν από τα πυρά αυτά, ή των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ποδοπάτημα ή χτυπήθηκαν θανάσιμα από τα φορτηγά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button