Διεθνή επικαιρότητα

Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Γαλλία: Η χρυσή πεντάδα της διπλωματίας

Σύμφωνα με υπολογισμούς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Lowy, το οποίο ανέλυσε τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών στην Ασία, την G20 και τον ΟΟΣΑ, η Κίνα είναι πρώτη με διαφορά μ επιθετική διπλωματική πολιτική, ενώ η Γαλλία έχει ακυρώσει 18 αποστολές από το 2016, έχοντας συνολικά σήμερα 249 προξενεία και πρεσβείες.

Η Κίνα παραμένει στην πρώτη θέση, με δεύτερες τις ΗΠΑ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην όλο και πιο επιθετική επικοινωνία των Κινέζων πρέσβεων, από την περίοδο της Covid-19, καθώς και στο στόχο τους, που είναι η απομόνωση της Ταϊβάν.

Η Γαλλία

Υπήρξε μια εποχή, που η Γαλλία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό έχει τελειώσει, σημειώνει η γαλλική εφημεριδα Le Figaro με αφορμή την κατάταξη της Γαλλίας στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας διπλωματίας για το 2024.

Η Τουρκία

Την ίδια χρονική περίοδο (2016-2024) η Τουρκία εγκαινίασε τριάντα νέες διπλωματικές αποστολές φτάνοντας τις 252 αντιπροσωπείες συνολικά. Η Τουρκία ήταν ήδη πολύ παρούσα στη Μέση Ανατολή και τώρα αναπτύσσεται ευρέως στην Αφρική επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα τονίζοντας ότι οι Τούρκοι στον κατασκευαστικό τομέα ανταγωνίζονται τους Κινέζους στις αφρικανικές χώρες και επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους πολιτιστικούς δεσμούς, μέσω υποτροφιών σε φοιτητές.

Στην έκτη θέση είναι η Ρωσία, η οποία έχει χάσει έδαφος λόγω Ουκρανίας και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βραζιλία που συμπληρώνουν την δεκάδα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button