Διεθνή επικαιρότητα

Νιγηρία: Μαζικές απαγωγές μαθητών από ενόπλους για λύτρα – Αγνοούνται τουλάχιστον 280

Περισσότεροι από 280 μαθητές απήχθησαν από ένοπλους που πραγματοποίησαν επίθεση σε δύο σχολεία της Κορίγκα στη Νιγηρία.

Κίνητρο των απαγωγών αυτών που αποτελούν μάστιγα για την Νιγηρία είναι τα λύτρα όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας Καντούνα.

Σύμφωνα με τον Σάνι Αμπντουλάχι, εκπαιδευτικό στο σχολείο, στην περιφέρεια Τσίκουν, το προσωπικό κατάφερε να ξεφύγει, παίρνοντας μαζί πολλούς μαθητές, καθώς ένοπλοι πυροβολούσαν στον αέρα.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που απήχθησαν», είπε χθες βράδυ σε τοπικούς αξιωματούχους. «Στο δευτεροβάθμιο σχολείο στην Κορίγκα, αγνοούνται 187 παιδιά, ενώ στο πρωτοβάθμιο σχολείο, αγνοούνταν 125 παιδιά αλλά 25 επέστρεψαν», εξήγησε.

«Απήχθησαν πάνω από 280 παιδιά. Αρχικά νομίζαμε πως ήταν 200, όμως έπειτα από σχολαστική καταμέτρηση, ανακαλύψαμε ότι οι μαθητές που απήχθησαν είναι λίγα περισσότερα από 280», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Άνταμ, κάτοικος.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι και η αστυνομία από την πλευρά τους δεν έχουν ανακοινώσει αριθμούς. «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των παιδιών (…) που απήχθησαν», είπε ο κυβερνήτης στην πολιτεία Καντούνα, ο Ούμπα Σάνι, σε δημοσιογράφους επιτόπου.

Το Νιγηριανό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας καταδίκασε την απαγωγή στην Καντούνα και κάλεσε τις αρχές της Νιγηρίας να εγγυηθούν πως τα σχολεία θα προστατεύονται.

«Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τόποι ασφάλειας και κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να επιλέγει ανάμεσα στη μόρφωσή του και τη ζωή του», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι Νιγηριανές αρχές πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για την πρόληψη επιθέσεων σε σχολεία», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια, συμμορίες κακοποιών έχουν επιτεθεί επανειλημμένα σε σχολεία, κυρίως σε αγροτικές περιοχές πολιτειών της βορειοδυτικής Νιγηρίας.

Ο πρόεδρος Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου ανέλαβε την εξουσία το 2023 υποσχόμενος να βάλει τέλος στην κρίση ασφαλείας — τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων και συμμοριών σε βόρειες πολιτείες, τις συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων σε κεντρικές…

Εξάλλου,πάνω από 100 γυναίκες αγνοούνται στη βορειοανατολική Νιγηρία έπειτα από μαζική απαγωγή αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι αρχές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button