Διεθνή επικαιρότητα

Nordic Response 24: Ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα (4/3) η μεγάλη στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, με τη συμμετοχή 20.000 στρατιωτών από 13 κράτη στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Στην άσκηση υπό τον τίτλο Nordic Response 24, υπό την ηγεσία της Νορβηγίας συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 Φινλανδοί στρατιώτες.

«Για πρώτη φορά, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 θα συμμετάσχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές δυνάμεις άμυνας σε ανακοίνωσή τους.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι περίπου 4.500 άτομα από την πολεμική αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε απαιτητικές χειμερινές συνθήκες της Αρκτικής.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η κοινή γνώμη παρέμεινε σταθερά κατά της πλήρους ένταξης μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μη προσχώρηση θεωρήθηκε ως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, τον ισχυρό γείτονά τους στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Όμως η ρωσική επίθεση προκάλεσε δραματική μεταστροφή της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022.

Η παν-σκανδιναβική άσκηση αποτελεί μέρος του Steadfast Defender 24, της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή έως και 90.000 στρατιωτών για αρκετούς μήνες που έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η Συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί όλο το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Τα κράτη που συμμετέχουν στην τρέχουσα άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button