Διεθνή επικαιρότητα

Νόσος των παπαγάλων: Πέντε νεκροί στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ΠΟΥ για την ψιττάκωση

Ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων της ψιττάκωσης, της νόσου των παπαγάλων από την οποία έχουν πεθάνει 5 άνθρωποι και έχουν νοσήσει δεκάδες άλλοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για την βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που μεταδίδεται από τους παπαγάλους, εφιστώντας στις υγειονομικές αρχές περαιτέρω προσοχή για τη νόσο.

Σύμφωνα με τον Που τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτων στη Ευρώπη από ψιττάκωση και ιδίως στη Δανία είναι 5 και 23 επιβεβαιωμένα για το 2023.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο με συνολικά 120 άτομα να χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω πνευμονίας το διάστημα από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα.

Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία. Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button