Διεθνή επικαιρότητα

Ντόναλντ Τραμπ: Υποψήφιος και στο Κολοράντο με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφασή του την Δευτέρα (4/3), δικαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την έφεση κατά της πολιτείας του Κολοράντο, με αποτέλεσμα να στηθούν κανονικά οι εσωκομματικές κάλπες, ενώ πλέον δημιουργείται και δεδικασμένο για τις υπόλοιπες πολιτείες που έχουν επιχειρήσει τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. 

Έτσι, το Κολοράντο δεν μπορεί να αποκλείσει τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο βάσει της απαγόρευσης εξέγερσης της 14ης τροπολογίας, μια ιστορική απόφαση που διατηρεί τη δυνατότητα του Τραμπ να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.

Η απόφαση ακολούθησε πολύμηνη συζήτηση σχετικά με το εάν ο Τραμπ παραβίασε τη «ρήτρα εξέγερσης».

Η γνωμοδότηση είναι μια τεράστια νίκη για τον Τραμπ, κερδίζοντας μία από τις πολλές νομικές απειλές που έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν εμψυχώσει την εκστρατεία του εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αν και η απόφαση δεν έχει αντίκτυπο στις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης ανατροπής των ομοσπονδιακών εκλογών που καλύπτει ορισμένες από τις ίδιες συμπεριφορές γύρω από τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το δικαστήριο ήταν ομόφωνο με το σκεπτικό ότι ο Τραμπ δεν μπορούσε να απομακρυνθεί μονομερώς από το ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο, οι δικαστές διχάστηκαν και η πλειοψηφία (5-4) είπε ότι καμία πολιτεία δεν θα μπορούσε να απορρίψει έναν ομοσπονδιακό υποψήφιο από οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο – ενώ η μειοψηφία θεώρησε ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να είχε περιορίσει τη γνώμη του.

Η απόφαση, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που το ανώτατο δικαστήριο στάθμισε τις ενέργειες του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, λήφθηκε μια ημέρα πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», όταν 16 πολιτείες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο, θα διεξαγάγουν διαγωνισμούς υποψηφιοτήτων.

Η χρήση της 14ης Τροποποίησης για τον εκτροχιασμό της υποψηφιότητας του Τραμπ κέρδισε σημαντική ώθηση με μια νίκη στο ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο τον Δεκέμβριο, στο δρόμο προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Μετά την απόφαση αυτή, ο Τραμπ απομακρύνθηκε επίσης από το ψηφοδέλτιο στο Μέιν και στο Ιλινόις.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ… χλεύασε τις αγωγές της 14ης Τροποποίησης που εμφανίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και καταγγέλλει συστηματικά ότι αποτελούν αντισυνταγματική προσβολή που επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί που θέλουν να τον βγάλουν από το ψηφοδέλτιο αντί να τον ανταγωνιστούν τον Νοέμβριο.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι θα ήταν «αντιαμερικανικό» να στερηθεί το δικαίωμα από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν εάν ο Τραμπ θα πρέπει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Παρόμοιες αμφισβητήσεις της 14ης Τροποποίησης κατά του Τραμπ απορρίφθηκαν –όλες για διαδικαστικούς λόγους– στη Μινεσότα , το Μίσιγκαν , τη Μασαχουσέτη και το Όρεγκον . Αλλά στο Κολοράντο, μια σειρά αποφάσεων από πολιτειακά δικαστήρια οδήγησε σε μια υπόθεση που ο Τραμπ άσκησε τελικά έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button