Διεθνή επικαιρότητα

ΠΟΥ – Ευρώπη: Μόνο το 21% των γυναικών γνωρίζει την «ενοχή» του αλκοόλ για καρκίνο του στήθους

Μόλις μία γυναίκα στις πέντε στην Ευρώπη γνωρίζει πως το αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στήθους, μια ασθένεια που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα υγείας: Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 8/3, το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτείνοντας μεταξύ άλλων να υπαρχει σήμανση σε κάθε συσκευασία αλκοόλ, όπως και στα τσιγάρα, για τον κίνδυνο.

«Το 21% των γυναικών 14 ευρωπαϊκών χωρών έχουν συνείδηση της σύνδεσης ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στήθος. Η συνειδητοποίηση είναι ακόμη πιο μικρή στους άνδρες: μόνο το 10% γνωρίζουν αυτή τη σύνδεση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ο ΠΟΥ-Ευρώπη που περιλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται μέχρι την κεντρική Ασία.

Στη Γηραιά Ήπειρο, 600.000 περιπτώσεις καρκίνου του στήθους καταγράφηκαν το 2022.

«Για τις γυναίκες στην Ευρώπη, ο καρκίνος του στήθους είναι ο κύριος καρκίνος που προκαλείται από το αλκοόλ, αποτελώντας το 66% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που αποδίδονται στο αλκοόλ», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το αλκοόλ επηρεάζει κυρίως τα επίπεδα των οιστρογόνων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη πολλών καρκίνων του στήθους.

Ακόμα και μια σχετικά μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του στήθους που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρώπη δεν οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και περίπου το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων τον χρόνο οφείλονται σε κατανάλωση που ισοδυναμεί με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα», αναφέρει.

Έχει σημασία ως εκ τούτου να αλλάξουν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί από το 2010, με νέες δημόσιες πολιτικές, ζήτησε ο ΠΟΥ.

Προειδοποιήσεις όπως στα τσιγάρα

Προκειμένου να προληφθούν οι παράγοντες κινδύνου καρκίνου, «ο ΠΟΥ Ευρώπης ζητεί με επιμονή από τις χώρες να τοποθετούν σαφείς προειδοποιήσεις για τα αλκοολούχα προϊόντα όπως κάνουν ήδη για τα καπνικά προϊόντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

Η περιοχή «παρουσιάζει τα πιο υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο – με έναν στους δέκα θανάτους να συνδέεται με το αλκοόλ -, η μείωση ή ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ από εμάς είναι ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας προκειμένου να μειώσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία», πρόσθεσε.

Με 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεων στον κόσμο το 2022, ο καρκίνος του στήθους είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η έκθεση την οποία παρουσιάζει το ευρωπαϊκό τμήμα του αφορά τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button