Διεθνή επικαιρότητα

Reuters: Σχέδιο Τραμπ για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας – Ο όρος στο Κίεβο

Δύο στενοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ του παρουσίασαν το σχέδιο, με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές, το οποίο περιλαμβάνει τη διαβεβαίωση της Ουκρανίας ότι θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο εάν εισέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιοήσουν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι τυχόν άρνηση διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο απόστρατος αντιστράτηγος Κιθ Κέλογκ, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τον Κέλογκ και τον Φρεντ Φλάιτζ, οι οποίοι και οι δύο ήταν μέλη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός με βάση τις επικρατούσες γραμμές μάχης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Μάλιστα, παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Τραμπ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά, πρόσθεσε ο Φλάιτζ. «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτήν ή ότι συμφώνησε με κάθε λέξη της, αλλά ήμασταν ευχαριστημένοι που πήραμε την ανταπόκριση που πήραμε», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσέουνγκ, δήλωσε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή από εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.

Η στρατηγική που περιέγραψαν οι Κέλογκ και Φλάιτζ είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχουν εκπονήσει μέχρι στιγμής συνεργάτες του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν νικήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αν και δεν έχει πει πώς θα το έκανε αυτό.

Η πρόταση θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και θα αντιμετώπιζε την αντίθεση των Ευρωπαίων συμμάχων και εντός του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο προταθεί από μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα επί τόπου, αλλά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες.

«Η αξία οποιουδήποτε σχεδίου έγκειται στις αποχρώσεις και στη συνεκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων στο έδαφος», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων επί του εδάφους», πρόσθεσε.

Τι λέει η Ουκρανία

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε την Τρίτη (25/6) ότι το πάγωμα των εχθροπραξιών στις επικρατούσες γραμμές του μετώπου θα ήταν «περίεργο», δεδομένου ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έχει μια απολύτως ξεκάθαρη κατανόηση και αυτή διατυπώνεται στην ειρηνευτική φόρμουλα που πρότεινε ο Πρόεδρος (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, αναφέρεται σαφώς εκεί – η ειρήνη μπορεί να είναι μόνο δίκαιη και η ειρήνη μπορεί να βασίζεται μόνο στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε στο Reuters.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα αναγκάσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εναπόκεινται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Αντριέν Γουάτσον.

Σε στάση αναμονής οι Ευρωπαίοι

Ουσιαστικά τα βασικά στοιχεία του σχεδίου περιγράφηκαν σε ένα δημόσια διαθέσιμο ερευνητικό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από το America First Policy Institute, μια δεξαμενή σκέψης φιλική προς τον Τραμπ, όπου οι Κέλογκ και Φλάιτζ κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Ο Κέλογκ δήλωσε ότι θα είναι ζωτικής σημασίας να καθίσουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.
«Λέμε στους Ουκρανούς: Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν έρθετε στο τραπέζι, η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερέψει», είπε. «Και πείτε στον Πούτιν: Πρέπει να έρθει στο τραπέζι και αν δεν έρθεις στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς όλα όσα χρειάζονται για να σε σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης».

Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Μέχρι κάποια κέρδη της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, οι γραμμές του μετώπου ελάχιστα μετακινήθηκαν από τα τέλη εκείνου του έτους, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές σε αδυσώπητες μάχες χαρακωμάτων, τις πιο αιματηρές μάχες στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φλάιτζ δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επίσημα εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους. Παρόλα αυτά, είπε, η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των εδαφών της στο εγγύς μέλλον.
«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανδρών», είπε.

Μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσαν οι Κέλογκ και Φλάιτζ. Ο Φλάιτζ πρόσθεσε ότι ο «εξοπλισμός της Ουκρανίας μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τσανγκ.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον Πούτιν ή να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα αναγκάσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εναπόκεινται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του NSC Αντριέν Γουάτσον.

Ποιος θα έχει το πάνω χέρι

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι επιφυλακτικοί στο να αποδεσμεύσουν περισσότερους πόρους στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από την εισβολή της Μόσχας.

«Αυτό που (οι υποστηρικτές του Τραμπ) θέλουν να κάνουν είναι να μειώσουν τη βοήθεια, αν όχι να κλείσουν τη στρόφιγγα», δήλωσε ο Τσαρλς Κουπτσάν, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Πούτιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, οι Γάλλοι και Βρετανοί πρεσβευτές επανέλαβαν την άποψή τους ότι η ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί μόνο όταν η Ρωσία αποσυρθεί από το ουκρανικό έδαφος, μια θέση που συμμερίζεται το Κίεβο.

Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι το σχέδιο των Κέλογκ και Φλάιτζ θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις συνομιλίες.

«Αυτό που περιγράφει ο Κέλογκ είναι μια διαδικασία που κλίνει προς την κατεύθυνση της παραχώρησης από την Ουκρανία όλων των εδαφών που κατέχει τώρα η Ρωσία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών που ασχολήθηκε με τη ρωσική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε podcast την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεσμεύσει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει δηλώσει ότι θα προχωρούσε γρήγορα σε περικοπή της βοήθειας προς το Κίεβο, αν εκλεγεί.

Ο Μπάιντεν έχει πιέσει σταθερά για περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία και η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι υπέγραψαν μια 10ετή διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button