Διεθνή επικαιρότητα

Σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση για εκεχειρία στη Γάζα – Τι λένε Χαμάς και ΟΗΕ για τους ομήρους

Την ώρα που στο Κάιρο γίνεται η ύστατη προσπάθεια για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, μία δήλωση υψηλόβαθμου στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει να οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. Το στέλεχος της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης δήλωσε πως η Χαμάς αγνοεί ποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στη είναι ζωντανοί και ποιοι είναι νεκροί.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί ή νεκροί, αν σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα ή αν πέθαναν από την πείνα», είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ. «Οι αιχμάλωτοι κρατούνται από διάφορες ομάδες, σε διαφορετικές τοποθεσίες», εξήγησε.

Το θέμα των ομήρων είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Οι μεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) επιδιώκουν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους που φέτος ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Διαφωνία στα αιτήματα των δύο πλευρών

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί από τη Χαμάς να της παραδώσει έναν ακριβή κατάλογο των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο, σε αντίθεση με την παλαιστινιακή οργάνωση, επειδή δεν της δόθηκε αυτή η λίστα. Η Χαμάς από την πλευρά της ζητά την οριστική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προτού συμφωνήσει για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με τον Μπάσεμ Ναΐμ, που βρίσκεται στο Κάιρο, «το ερώτημα που αφορά τους κρατούμενους (σ.σ. ομήρους) δεν αναφέρθηκε σε κανένα έγγραφο ή πρόταση κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε» τα ονόματα, τον αριθμό και ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί, εξήγησε.

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι – που αναφέρονται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης – απαιτούν σαφείς απαντήσεις από τη Χαμάς, ενώ επισήμως το Ισραήλ αρνήθηκε να προβεί σε δημόσιο σχόλιο, όπως και τον λόγο που απέχει από τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Πάντως, από την Ουάσιγκτον γίνονται προσπάθειες μέσω πίεσης στο Ισραήλ να διευκολύνει την κατάσταση για τους ανθρώπους της Γάζας που υποφέρουν εξαιτίας του πεντάμηνου πολέμου και του ισραηλινού αποκλεισμού.

Έκθεση του ΟΗΕ: Οι όμηροι έχουν υποστεί βιασμό

Εν τω μεταξύ, μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (4/3) ανέφερε ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι σεξουαλική βία ασκήθηκε κατά γυναικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ομάδα του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι βιάστηκαν όμηροι στη Γάζα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η Πράμιλα Πάτεν, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία και τις γυναίκες.

Ο Πάτεν είπε ότι υπάρχουν «σαφείς και πειστικές πληροφορίες» ότι ορισμένοι όμηροι συνελήφθησαν στη Γάζα και υπέστησαν σεξουαλική βία και «εύλογη βάση» να πιστεύει ότι η σεξουαλική βία συνεχίζεται.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ανέφερε ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι σεξουαλική βία ασκήθηκε κατά γυναικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι έχει στοιχεία ότι οι όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν επίσης επιθέσεις, ζητώντας πλήρη έρευνα.

Η έκθεση που εκδόθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις ήρθε ως απάντηση σε πολλαπλές αναφορές σεξουαλικής βίας κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η έκθεση ζητούσε από το Ισραήλ να παραχωρήσει πρόσβαση σε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών των παλαιστινιακών λογαριασμών.

Ο IDF κατηγορεί την UNRWA: «Απασχολεί πάνω από 450 τρομοκράτες»

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα Δευτέρα (4/3) την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ότι απασχολεί «περισσότερους από 450 τρομοκράτες» της Χαμάς και άλλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, περισσότεροι από 450 τρομοκράτες που ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Χαμάς, απασχολούνται επίσης στην UNRWA» αναφέρεται στην ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια ηχογραφημένη δήλωση «ενός τρομοκράτη που εργάζεται ως καθηγητής αραβικών σε σχολείο της UNRWA» και ο οποίος «περιγράφει πώς μπήκε στο ισραηλινό έδαφος (στις 7 Οκτωβρίου) και λέει ότι κρατάει ομήρους Ισραηλινές γυναίκες».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις κατηγορίες από ανεξάρτητες πηγές.

Η UNRWA από την πλευρά της κατηγόρησε σήμερα τις ισραηλινές αρχές για «βασανιστήρια» σε βάρος ορισμένων εργαζομένων της.

«Ορισμένοι εργαζόμενοι ανέφεραν στις ομάδες της UNRWA ότι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν υπό καθεστώς βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης» ενώ τους ανέκριναν «για τις σχέσεις της UNRWA με τη Χαμάς και την εμπλοκή της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ» ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η UNRWA βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης του Ισραήλ με τον ΟΗΕ. Στα τέλη Ιανουαρίου το Ισραήλ κατηγόρησε 12 εργαζόμενους στην υπηρεσία αυτή για εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.160 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.

Ο ΟΗΕ απομάκρυνε αμέσως όσους από αυτούς τους εργαζόμενους ήταν ακόμη εν ζωή και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ανέθεσε σε μια ανεξάρτητη ομάδα να εξετάσει την «ουδετερότητα» της UNRWA.

Παράλληλα ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι το Ισραήλ δεν έχει μοιραστεί καμία απόδειξη των κατηγοριών του με τους ερευνητές ή με την UNRWA.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button