Υγεία

Τι πρέπει να προσέχετε αν είστε αλλεργικοί σε γάλα και αυγά

Τα τρόφιμα που προορίζονται για χορτοφάγους, δεν είναι πάντοτε απόλυτα ασφαλή για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά ή τα ψάρια, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή τροφίμων.

Αν πάσχετε από αλλεργία σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά ή τα ψάρια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που προορίζονται για χορτοφάγους. Θα πρέπει να διαβάζετε πολύ προσεκτικά τη συσκευασία τους, καθώς ενδέχεται να περιέχουν ίχνη από το αλλεργιογόνο που σας δημιουργεί πρόβλημα.

Τη συγκεκριμένη αυτή σύσταση απευθύνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η βρετανική Αρχή Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA), η οποία άρχισε νέα ενημερωτική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ενημερώνει το κοινό για τους δυνητικούς κινδύνους από την απρόσεκτη κατανάλωση των χορτοφαγικών τροφίμων.

Έναυσμα για την εκστρατεία αυτή αποτέλεσαν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε. Το 62% των συμμετεχόντων πασχόντων από τροφική αλλεργία, δήλωσαν ότι τα vegan τρόφιμα «είναι πάντοτε ασφαλή για κατανάλωση».

Η εκστρατεία συνιστά στους καταναλωτές να ελέγχουν πάντοτε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων. Εκεί αναγράφεται συνήθως η έκφραση «μπορεί να περιέχει ίχνη….» και ακολούθως κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιμόλυνση των τροφίμων με κάποιο αλλεργιογόνο, κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Η εκστρατεία της FSA απευθύνεται πρωτίστως στους πάσχοντες από αλλεργία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στο ψάρι και στα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μαλάκια).

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί ασθενείς με αλλεργία σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, πιστεύουν απόλυτα στην ασφάλεια των vegan προϊόντων», δήλωσε η κυρία Emily Miles, εκτελεστική διευθύντρια της FSA.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα της παρασκευής των τροφίμων σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης των χορτοφαγικών προϊόντων με ζωικής προελεύσεως συστατικά, όταν αυτά παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο».

Το περασμένο καλοκαίρι, αναλύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δείξει ότι το ένα τρίτο από τα τρόφιμα που προωθούνται ως χορτοφαγικά, περιέχουν και ζωικής προελεύσεως συστατικά.

Αυτά ήταν κυρίως αυγά και γάλα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button