Διεθνή επικαιρότητα

Τimes: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για να στέλνονται πίσω μετανάστες

Δημοσίευμα των Times αποκαλύπτει τα συμπεράσματα εσωτερικής έκθεσης του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία για να στέλνονται μετανάστες πίσω στην Τουρκία μοιάζει απίθανο να προχωρήσει, έπειτα από πληροφορίες ότι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα, εξαιτίας ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, οι ελπίδες της κυβέρνησης για μια συμφωνία για επιστροφές μεταναστών, όπως αυτή που έχει συναφθεί με την Αλβανία, κατέρρευσαν αφού σε εσωτερική έκθεση διαπιστώνεται πως η Τουρκία είναι «ένα κράτος το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του ”γενικά ασφαλούς”» κράτους.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και άλλα κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, έχουν χαιρετίσει τη συμφωνία με την Αλβανία ως σημαντική επιτυχία, όσον αφορά τον στόχο του πρωθυπουργού να σταματήσει το διάπλου της Μάγχης από μικρά σκάφη. Όμως φαίνεται τώρα πως μια παρόμοια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απίθανο να συναφθεί.

Η αναλογία των Τούρκων υπηκόων, που φθάνουν με μικρά σκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκε από 2% το 2022 σε πάνω από 10% πέρυσι.

«Το 99% των Τούρκων που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κάνουν επειδή φοβούνται το κράτος τους»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε ανάλυση η οποία έδειξε ότι το 99% των Τούρκων, που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κάνουν επειδή «φοβούνται το κράτος τους», ενώ στο έγγραφο επικρίνεται επίσης ο «υπερβολικός ζήλος», που επιδεικνύεται από τις τουρκικές αρχές στο να χρησιμοποιούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας των δικαστηρίων.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η διεθνής συνεργασία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία είναι στενοί στρατηγικοί εταίροι, με μια σχέση που βλέπει στο μέλλον».

«Όταν ένα άτομο δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιδιώξουμε να το επιστρέψουμε στην πατρίδα του. Οι αιτήσεις για προστασία εξετάζονται καθεμιά ξεχωριστά σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας – δεν θα επιστρέφεται κανένας ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποστεί δίωξη ή σοβαρή βλάβη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σούνακ έχει βάλει στο κέντρο της πρωθυπουργίας του τη δέσμευσή του να «σταματήσει τα σκάφη» που διαπλέουν τη Μάγχη. Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διέσχισαν τη Μάγχη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button