Διεθνή επικαιρότητα

Το δημοφιλές νησί που τηρεί την παράδοση της σιωπής για μία ημέρα

Το Μπαλί της Ινδονησίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από κόσμο, ενώ χαρούμενη μουσική ξεχύνεται από τα τοπικά καφέ.

Ωστόσο, μια μέρα το χρόνο, ολόκληρο το νησί σωπαίνει.

Αυτή η μέρα είναι η Nyepi, η μπαλινέζικη Πρωτοχρονιά που σε αντίθεση με πολλούς άλλους πολιτισμούς, οι Ινδουιστές του Μπαλί δεν υποδέχονται το νέο έτος με πυροτεχνήματα, πάρτι και ποτά.

Για ένα 24ωρο που ξεκινά στις 6 το πρωί, οι πολίτες του Μπαλί νηστεύουν, διαλογίζονται και κλείνονται στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Τοπικοί αξιωματικοί ασφαλείας, που ονομάζονται Pecalang, περιπολούν στους δρόμους για να βεβαιωθούν ότι δεν βγαίνει κανείς έξω, ενώ στους δρόμους δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, εκτός από ασθενοφόρα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα σε όλο το νησί σταματά.

Επίσης όλοι όσοι θέλουν να το επισκεφθούν κατά την διάρκεια του Nyepi δεν μπορούν, αφού, το αεροδρόμιο και όλα τα τουριστικά αξιοθέατα είναι κλειστά και τα ξενοδοχεία δεν κάνουν check in ή out σε κανέναν.

Η Amanda Syrowatka, ιδιοκτήτρια του Viceroy Bali , που βοηθά τους επισκέπτες του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του Nyepi, εξηγεί ότι ενώ υπάρχει μια μέρα σιωπής, οι μέρες πριν από το μπαλινέζικο νέο έτος είναι πολύ δημοφιλείς για τους επισκέπτες λόγω ειδικών τελετουργιών που δεν μπορούν να ζήσουν πουθενά αλλού.

Την προηγούμενη μέρα του Nyepi, την ημέρα του Ngrupuk, γίνενται παρέλαση με γιγάντια ομοιώματα τεράτων τα οποία ονομάζονται ogoh ogoh , που αντιπροσωπεύουν τα κακά πνεύματα. Αυτά τα ομοιώματα από πεπιεσμένο χαρτί, χρειάζονται μήνες για να κατασκευαστούν και καίγονται συμβολικά μετά την παρέλαση.

Παραδοσιακό ομοίωμα στο Μπαλί που ονομάζεται «ogoh-ogoh»

AP Photo/Dita Alangkara

«Από θρησκευτική και φιλοσοφική άποψη, η Nyepi προορίζεται να είναι μια ημέρα αυτο-ενδοσκόπησης για να αναλογιστούμε τις αξίες της ανθρωπιάς μας, της αγάπης, της υπομονής και της καλοσύνης που πρέπει να υπάρχουν μέσα μας για το υπόλοιπο της ζωής μας», λέει στο CNNi ο καθηγητής Wayan Ari, ακαδημαϊκός διευθυντής του School for International Training που κατάγεται από το Μπαλί.

Όπως λέει το Ngrupuk, είναι μια μέρα πλήρους αποφορτισμού, και προετοιμασίας για την είσοδο της νέας χρονιάς με ενδοσκόπηση.

Ο Wayan εξηγεί ότι η παράδοση θέλει τους κατοίκους να κυκλοφορούν από σπίτι σε σπίτι «κρατώντας μια δάδα, κάνοντας θορύβους, φτύνοντας τοπικό μπαχαρικό meswi στις γωνίες των σπιτιών και χτίζοντας έναν «σταυρό» από λευκό ασβεστόλιθο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button