Διεθνή επικαιρότητα

Τσέρνομπιλ: Η «υπερδύναμη» που έχουν αποκτήσει σκουλήκια εκπλήσσει τους επιστήμονες

Σκουλήκια τα οποία ζουν στην γνωστότερη ζώνη πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το Τσέρνομπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει νέες δυνάμεις, ανοσία στην ακτινοβολία.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης οι επιστήμονες επισκέφθηκαν το Τσερνομπίλ για να ερευνήσουν τα νηματώδη. Πρόκειται για μικροσκοπικά σκουλήκια με απλή γενετική σύνθεση, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα σκουλήκια από δείγματα χώματος, σάπια φρούτα και άλλα υλικά και εξέτασαν τα τοπικά επίπεδα ακτινοβολίας.

Τα επίπεδα της ακτινοβολίας κυμαίνονταν από χαμηλά επίπεδα που θα καταγράφονταν σε μεγάλες πόλεις, μέχρι υψηλά επίπεδα που βρίσκονται στο διάστημα.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μετέφεραν τα σκουλήκια πίσω στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να τα καταψύξουν και να τα μελετήσουν.

Η Δρ Σοφία Τίντορ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δηλώνει: «Το Τσέρνομπιλ ήταν μια τραγωδία ασύλληπτης κλίμακας, αλλά ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της καταστροφής στους τοπικούς πληθυσμούς.

Μήπως η ξαφνική περιβαλλοντική αλλαγή επέλεξε είδη, ή ακόμη και άτομα μέσα σε ένα είδος, που είναι από τη φύση τους πιο ανθεκτικά στην ιονίζουσα ακτινοβολία;»

Μετά την καταστροφή του 1986, τα ζώα συνέχισαν να ζουν στην περιοχή της Ουκρανίας παρά την επίμονη ραδιενέργεια σχεδόν 40 χρόνια μετά.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα ζώα που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είναι γενετικά διαφορετικά από τα ίδια είδη που βρίσκονται αλλού.

Ο Μάθιου Ρόκμαν, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε: «Αυτά τα σκουλήκια ζουν παντού, και ζουν γρήγορα, οπότε περνούν από δεκάδες γενιές εξέλιξης, ενώ ένα τυπικό σπονδυλωτό ακόμα φοράει τα παπούτσια του».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά την υψηλή ακτινοβολία, τα γονιδιώματα των σκουληκιών δεν υπέστησαν βλάβες.

Η συναρπαστική ανακάλυψη δεν σημαίνει ότι το Τσέρνομπιλ είναι ασφαλές, αλλά υποδηλώνει ότι τα σκουλήκια είναι ανθεκτικά ζώα που μπορούν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες λένε οι ειδικοί.

Είκοσι γενετικά διαφορετικά σκουλήκια εξετάστηκαν ως προς τη βλάβη του DNA τους για να διαπιστωθεί αν είχαν μια ασυνήθιστη ικανότητα να προστατεύουν και να επιδιορθώνουν το γενετικό τους υλικό.

Τα ευρήματα για τους ειδικούς υποδηλώνουν ότι τα ζώα στο Τσερνομπίλ δεν ήταν απαραίτητα πιο ανεκτικά ή είχαν εξελιχθεί, αλλά ότι οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της φυσικής ποικιλίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button