Υγεία

Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς θα μοιραστούν τα 300 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην πιθανότητα μελλοντικών επενδύσεων από ξένες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα Πέμπτη (4.4.24).

Όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε πάνελ του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση για την κατανομή των 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα βγει η απόφασή μου για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα 120 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) και τα 80 εκατομμύρια ευρώ για το retail. Θέλω να δω την επίδραση των μέτρων, που εφαρμόζονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε, τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024. 

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

«Καλέσαμε τις ξένες φαρμακευτικές να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback»

Η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ έχει την ιδιαίτερη σημασία του, όπως είπε, ότι οι CEOs των κολοσσών – φαρμακευτικών εταιρειών όλου του κόσμου, επέλεξαν τη χώρα μας για τη διεξαγωγή της ετήσιας συνάντησής τους.

«Δήλωσαν με την παρουσία τους ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο για τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, δε, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επενδύσεων των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας.

«Παρόλο που η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., η χώρα μας παράγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων. Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Στη συνάντηση (στο Μέγαρο Μαξίμου) καλέσαμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback και να κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα, είτε με δικά τους εργοστάσια, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», είπε ο Υπουργός Υγείας, φέρνοντας για άλλη μια φορά το παράδειγμα πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, η οποία κατασκεύασε καινούριο εργοστάσιο και ανέβασε τις εξαγωγές της από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Της Γιάννης Σουλάκη / iatropedia.gr

 

To άρθρο Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς θα μοιραστούν τα 300 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button