Διεθνή επικαιρότητα

Αναφορές του βρετανικού στρατού για κατάληψη πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

Ο βρετανικός στρατός προειδοποίησε το Σάββατο 13/04 ότι άγνωστοι ενδέχεται να έχουν επιβιβαστεί σε πλοίο κοντά στο κρίσιμο Στενό του Ορμούζ. Αξιωματούχος της Άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε την κατάληψη του πλοίου στο Ιράν.

Η προειδοποίηση από το United Kingdom Maritime Trade Operations δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την επιβίβαση στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Φουτζάιρα των Εμιράτων.

Το πλοίο που εμπλέκεται είναι πιθανότατα το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που σχετίζεται με το Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime είναι μέρος της ομάδας Zodiac του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Το Ιράν δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την κατάληψη οποιουδήποτε σκάφους, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά που μεταφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό. Ωστόσο, το Ιράν από το 2019 έχει εμπλακεί σε μια σειρά από καταλήψεις πλοίων.

Αν και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως το βίντεο που ήρθε στην κατοχή του, αναφέρει πως το εμπλεκόμενο ελικόπτερο φαινόταν να ήταν ένα που χρησιμοποιήθηκε από τους παραστρατιωτικούς Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που έχουν πραγματοποιήσει άλλες επιδρομές πλοίων στο παρελθόν.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, παραλαμβάνουν προμήθειες ή ανταλλάσσουν πλήρωμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button