Διεθνή επικαιρότητα

Μπαρόζο στους Δελφούς: «Βιώνουμε την μεγαλύτερη διένεξη μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους»

Στην έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και στις πολεμικές αντιδράσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Συνομιλώντας με τον US Managing Editor των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως ως πρόεδρος της ΕΕ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, 25 φορές.

«Σίγουρα είναι μία προσωπικότητα που αν ήμουν παιδί η μητέρα μου δεν θα με άφηνε να παίξω μαζί του», είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης που δεν έχει σκεφτεί τι θα κάνει αν χάσει την εξουσία.

«Είναι όμως ειλικρινής για το πως νιώθει για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και αυτό που νιώθει είναι νοσταλγία και πικρία» και συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν ουδέποτε αποδέχθηκε την Ουκρανία ως μία οντότητα.

Σε ερώτηση γιατί ο Ρώσος πρόεδρος προχωράει τώρα (από το 2022 με την έναρξη του πολέμου) όσα ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο κ. Μπαρόζο είπε, διότι τώρα νιώθει πιο δυνατός.

«Τώρα έχει καλύτερο έλεγχο του στρατού, έχει στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει καλύτερο έλεγχο της κοινωνίας και έχει προετοιμάσει καλύτερα τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο και ειδικότερα την έχει καταστήσει μία μεγάλη πυρηνική δύναμη» εξήγησε.

«Μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο (ευτυχώς) αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην εποχή που ήταν Πρόεδρος της ΕΕ και την κριτική που δέχεται ότι ήταν αυτός που με τις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «πυροδότησε» την σημερινή πολεμική αντίδραση Πούτιν, απάντησε ότι τότε -ως Πρόεδρος της ΕΕ- είχε εκθέσει ανοικτά τις δυσκολίες για την ένταξη της Ουκρανίας ως κράτος-μέλος αντιπροτείνοντας να είναι συνεργαζόμενη χώρα.

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει ωριμάσει γεωπολιτικά ακόμη, αλλά σίγουρα βήμα-βήμα προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button