Διεθνή επικαιρότητα

Μπροστά ο Ιμάμογλου στην Πόλη, δείχνει να χάνει και Άγκυρα, Σμύρνη ο Ερντογάν

Προβάδισμα στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έχει η αντιπολίτευση σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έναντι του κόμματος του Ερντογάν. 

Στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 50,03% έναντι 41,25% του Μουράτ Κουρούμ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νυν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή, έχουμε δεδομένα που πηγαίνουν προς το 40%. Μπορώ να πω ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, η εμπιστοσύνη των πολιτών μας και η πίστη τους σε εμάς έχουν δείξει την ανταπόκρισή τους.
Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Έχουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εικόνα που έχουμε δει αυτή τη στιγμή. Καμία εκλογή δεν έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος».

Στην Άγκυρα ο Μανσούρ Γιαβάς λαμβάνει ποσοστό 57,29% έναντι 35,04% του Τουργκούτ Αλτινόκ.

Mάλιστα ο Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Στην Σμύρνη ο Τζεμίλ Τουτζάι έχει προβάδισμα με 47,24% έναντι 37,85% του Χαμζά Νταγ.

Και οι τρεις είναι υποψήφιοι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Ωστόσο το ποσοστό που έχει ενσωματωθεί είναι πολύ μικρό για αν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Με κόκκινο είναι οι περιοχές όπου προηγείται η αντιπολίτευση και με κίτρινο οι περιοχές όπου προηγείται το κόμμα του Ερντογάν

Cnn Turk

Το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πάντως προηγείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την επικράτεια με 38,65%, έναντι της αντιπολίτευσης με 35,25%.

Σε κάθε περίπτωση αν χάσει ο Τούρκος πρόεδρος τις τρεις πόλεις θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα.

Ιδιαίτερα η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ισχυροποιεί τη θέση του ως αντίπαλο δέος του Ερντογάν για την εξουσία.

Κλειδί για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος δεν θα αποτελέσουν μόνο οι Κούρδοι αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button