Διεθνή επικαιρότητα

Δικαστήριο της Χάγης: Εξετάζει εμπλοκή της Γερμανίας σε γενοκτονία για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη η εξέταση της υπόθεσης της Νικαράγουα κατά της Γερμανίας με την οποία η χώρα της Κεντρικής Αμερικής ζητά από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ να παρέμβει ώστε το Βερολίνο να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Η Γερμανία κατηγορείται ότι παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία, στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ και διακόπτοντας τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ.

Το Βερολίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς και θα παρουσιάσει υπεράσπιση στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) την Τρίτη (9/4).

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Φίσερ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γερμανία δεν παραβίασε ούτε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία ούτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα το αποδείξουμε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Το 2023 περίπου το 30% των αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού του Ισραήλ προήλθε από τη Γερμανία, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σε κείμενο 43 σελίδων προς το Δικαστήριο η Μανάγουα αναφέρει ότι το Βερολίνο παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

Η Νικαράγουα λέει ότι οι πωλήσεις όπλων της Γερμανίας στο Ισραήλ, οι οποίες ανήλθαν σε 326,5 εκατ. δολάρια πέρυσι – δεκαπλασιασμός σε σχέση με το 2022 – την καθιστούν συνένοχη στα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Εξαρτήματα για συστήματα αεράμυνας και εξοπλισμός επικοινωνιών αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Τον περασμένο Ιανουάριο στη Χάγη οι δικαστές της Χάγης μετά από υπόθεση που έφερε ενώπιόν τους η Νότια Αφρική διέταξαν το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την αποφυγή πράξεων γενοκτονίας. Το δικαστήριο διέταξε επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους που πήρε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button