Διεθνή επικαιρότητα

DW: 120.000 πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Βερολίνου κατά της ακροδεξιάς

Μόλις 10 μέρες μετά από μεγαλειώδη πορεία της 21ης Ιανουαρίου στο Βερολίνο κατά της ακροδεξιάς με 100.000 διαδηλωτές, οι Γερμανοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους: Αφορμή οι πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα σχέδια μαζικών απελάσεων μεταναστών αλλά και γερμανών πολιτών από μέλη της AfD – Εναλλακτικής για τη Γερμανία και άλλων ακροδεξιών κύκλων.

Όπως μεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle, το κύμα κατά της ακροδεξιάς γιγαντώνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι λοιπόν και χθες, Σάββατο, 3/2, 120.000 πολίτες είπαν «Ποτέ ξανά» στον ναζισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία στην καρδιά του Βερολίνου, μπροστά από το ιστορικό κτήριο της Ράιχσταγκ, το οποίο είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις πιο σκοτεινές αλλά και πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας.

Οι πολίτες διαδηλώνουν υπέρ του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά με ευρωεκλογές και εκλογικές αναμετρήσεις στην ανατολική Γερμανία.

Στη μεγάλη δημοκρατική πορεία του Σαββάτου συμμετέχουν πάνω από 1.300 οργανισμοί, ενώσεις πολιτών και άλλοι φορείς, από συνδικάτα όπως το Verdi και το IG Metall μέχρι τη Διεθνή Αμνηστία, την Ευαγγελική Εκκλησία, την Caritas, πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογραφικών ενώσεων αλλά και πολιτιστικών φορέων όπως το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Berlinale που ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν επίσης μεγάλες διαδηλώσεις και σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, από το Πότσνταμ και τη Δρέσδη μέχρι το Ανόβερο, την Ιένα, τη Νυρεμβέργη, το Άουγκσμπουργκ, το Κίελο, το Ζααρμπρύκεν και αλλού. Σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες σε όλη τη Γερμανία διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς.

Αποδυναμωμένο κατά 3 μονάδες το AfD

Στο μεταξύ, στη μεγάλη δημοσκόπηση Deutschlandtrend της Πέμπτης για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Εναλλακτική για την Γερμανία χάνει για πρώτη φορά μετά από μήνες τρεις μονάδες, από 22% στο 19%.

Πρώτοι παραμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες με 30%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 16%, ενισχυμένοι κατά 2 μονάδες.
14% για τους Πρασίνους, 4% για τους Φιλελευθέρους, 3% για την Αριστερά και 5% για το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button