Διεθνή επικαιρότητα

Γαλλία: Πέντε ευρώ πρόστιμο σε όσους χάνουν ιατρικό ραντεβού

Με πρόστιμο απειλούνται ασθενείς στη Γαλλία που δεν προσέρχονται σε ραντεβού με γιατρό χωρίς καλή δικαιολογία.

Συγκεκριμένα θα επιβάλλεται πρόστιμο πέντε ευρώ σύμφωνα με πρόταση της κυβέρνησης η οποία έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε τη Δευτέρα (9/4) ότι οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ανέφεραν περίπου 27 εκατομμύρια μη εμφανίσεις κάθε χρόνο, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόστιμο των πέντε ευρώ ως μέρος μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση μιας υπηρεσίας υγείας που τρίζει από τις ελλείψεις προσωπικού, το αυξανόμενο κόστος και την αυξανόμενη ζήτηση.

Ωστόσο, το προτεινόμενο πρόστιμο επικρίθηκε αμέσως από τα συνδικάτα των γιατρών και τις ομάδες ασθενών.

Ο Πατρίκ Πελού, πρόεδρος της ένωσης γιατρών επειγόντων περιστατικών, δήλωσε: «Δεν θα λειτουργήσει. Είναι απλώς ένας φόρος … και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι το σύστημα υγείας θα χάσει».

Ο Λικ Ντικεσνέλ, γενικός ιατρός, δήλωσε στο ραδιόφωνο France Bleu ότι θα ήταν καλύτερο «να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους παρά να πούμε στους επαγγελματίες ότι πρέπει να τους φορολογήσουμε, πράγμα που θα επιβαρύνει τις σχέσεις με τους ασθενείς μας».

Ο Ατάλ δήλωσε ότι το βήμα αυτό θα αποτελέσει μέρος ενός νόμου που ελπίζει ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Όποιος κλείνει ιατρικό ραντεβού θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

«Εάν ο ασθενής δεν εμφανιστεί στο ραντεβού του χωρίς να δώσει 24 ώρες προειδοποίηση για ακύρωση, ο γιατρός θα μπορεί να χρεώσει 5 ευρώ για τη μη εμφάνισή του», είπε χαρακτηριστικά.

Θα εναπόκειται στον γιατρό να αποφασίσει αν ο λόγος για την απουσία του από το ραντεβού ήταν σημαντικός ώστε να αποφύγει το πρόστιμο. Ο Ατάλ δήλωσε ότι το πρόστιμο θα μπορούσε να απελευθερώσει 20 εκατ. ραντεβού ετησίως.

Αλλά ο Ζεράρ Ρειμόν, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης ασθενών, ο οποίος αντιτίθεται στο πρόστιμο, δήλωσε ότι αποσκοπεί στο να κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται ένοχοι και όχι υπεύθυνοι.

Ο γαλλικός προϋπολογισμός κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος καλύπτει την υγειονομική περίθαλψη, αναμένεται να φθάσει σε έλλειμμα 11,2 δισ. ευρώ φέτος, από 8,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button