Διεθνή επικαιρότητα

Γάζα: Η τελευταία φορά που έφτασε φορτηγό με τρόφιμα ήταν πριν ένα μήνα

Ένα στα έξι παιδιά στη βόρεια Γάζα είναι «σοβαρά υποσιτισμένο», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ, με την τελευταία φορά που παρέδωσε τρόφιμα στη βόρεια Γάζα να είναι πριν από τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Γενικός Επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ζητά να επιτρέπεται η επισιτιστική βοήθεια στην περιοχή σε τακτική βάση.

«Η τελευταία φορά που η υπηρεσία μπόρεσε να παραδώσει επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα ήταν στις 23 Ιανουαρίου», έγραψε ο Philippe Lazzarini στο X, πρώην Twitter. «Οι εκκλήσεις μας για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας απορρίφθηκαν και έπεσαν στο κενό. Αυτή είναι μια ανθρώπινη καταστροφή. Ο λιμός μπορεί ακόμα να αποφευχθεί, μέσω της γνήσιας πολιτικής βούλησης για παροχή πρόσβασης και προστασίας σε ουσιαστική βοήθεια. Οι μέρες που έρχονται θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την κοινή μας ανθρωπιά και τις αξίες», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, μια άλλη υπηρεσία του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναγκάστηκε επίσης να σταματήσει τις παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα «μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέπουν την ασφαλή διανομή». Είχε επανεκκινήσει τις παραδόσεις μόλις τρεις ημέρες πριν μετά από αναστολή τριών εβδομάδων που προκλήθηκε από «απεργία σε φορτηγό της UNRWA και λόγω της απουσίας ενός λειτουργικού συστήματος ανθρωπιστικής ειδοποίησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι ζωτικές προμήθειες στην περιοχή μπόρεσαν να παραδοθούν σε μία πιο ad-hoc βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία πέταξαν τέσσερις τόνους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βασικών φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων για ασθενείς και προσωπικό σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα την Τρίτη.

Προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η τελευταία προειδοποίηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ έρχεται καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι μια στρατιωτική επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα, όπου πάνω από το μισό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν βρει εκεί καταφύγιο, θα μπορούσε να «καθυστερήσει κάπως» εάν επιτευχθεί μια συμφωνία για εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διαμεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς και Παλαιστινίων που φυλακίζονται από το Ισραήλ. Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο την ενέκρινε σιωπηρά.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν ξανά την Κυριακή στο Κατάρ σε επίπεδο ειδικών, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera της Αιγύπτου. Επικαλούμενο Αιγύπτιο αξιωματούχο λέει ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση.

Ανώτερος αξιωματούχος από την Αίγυπτο, που μαζί με το Κατάρ είναι διαμεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει την απελευθέρωση έως και 40 γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ομήρων σε αντάλλαγμα έως και 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναικών, ανηλίκων και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η προτεινόμενη παύση έξι εβδομάδων στις μάχες θα περιλαμβάνει μεταξύ αλλων τη διέλευση εκατοντάδων φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν μια ανεπίσημη προθεσμία για την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού γύρω στις 10 Μαρτίου, περίοδο κατά την οποία συχνά παρατηρούνται αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button