Διεθνή επικαιρότητα

Η Γερμανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε γενοκτονία στη Γάζα στο διεθνές δικαστήριο στη Χάγη

Η Γερμανία αρνήθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την Τρίτη (9/4) ότι εμπλέκεται σε γενοκτονία στη Γάζα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πουλά όπλα στο Ισραήλ. 

Αφορμή για την εμφάνιση της ενώπιον των δικαστών στάθηκε αγωγή που κατέθεσε η Νικαράγουα.

Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς και την επακόλουθη επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του, στέλνοντας 326,5 εκατομμύρια ευρώ (353,70 εκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας

Η Γερμανία και άλλα δυτικά έθνη έχουν αντιμετωπίσει διαδηλώσεις στους δρόμους, διάφορες νομικές υποθέσεις και κατηγορίες για υποκρισία από ομάδες εκστρατείας που λένε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάρα πολλούς Παλαιστίνιους αμάχους κατά την εξάμηνη στρατιωτική του επίθεση.

Ωστόσο η Τάνια φον Ούσλαρ Γκλάιχεν, νομική σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι η υπόθεση της Νικαράγουα ήταν βιαστική και βασίστηκε σε σαθρά στοιχεία. Οι εξαγωγές όπλων ελέγχονται εξονυχιστικά για να διασφαλιστεί η τήρηση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η ίδια.

«Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στην ευθύνη της απέναντι τόσο στον ισραηλινό όσο και στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Η φον Ούσλαρ-Γκλάιχεν δήλωσε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα για τη Γερμανία λόγω της ιστορίας του ναζιστικού αποδεκατισμού των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.

«Η Γερμανία έχει μάθει από το παρελθόν της, ένα παρελθόν που περιλαμβάνει την ευθύνη για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, τη Σοά», είπε, χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button