Διεθνή επικαιρότητα

Η νηνεμία πριν την καταιγίδα και το νέο διπλό πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πλέον προς συμμάχους και εχθρούς πως όχι απλά θα απαντήσει αλλά θα το κάνει σε δύο ή και περισσότερες κατευθύνσεις.

Το Ισραήλ εκτός από την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, την οποία χωρίς αμφιβολία απέδειξε το περασμένο Σάββατο δεν προτίθεται να σταματήσει σήμερα έξι και πλέον μήνες μετά το Μαύρο Σάββατο καμία από τις τρέχουσες επιχειρήσεις του. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η επίθεση από το Ιράν δεν θα το αποτρέψει από το να ανοίξει και νέα μέτωπα και να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία αγγίζουν την ευαίσθητη μεθόριό του. Ναι το Ισραήλ δεν έχει κανέναν σκοπό να σταματήσει σήμερα να ανοίγει μέτωπα με όσους βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο του και αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρείται προάγγελος σημαντικής κλιμάκωσης και όχι απαραίτητα με την Τεχεράνη.

Χτυπήματα στο έδαφος και κυβερνοεπιθέσεις

Τις τελευταίες 48 ώρες οι δυνάμεις του IDF αρχικά με ηλεκτρονικό πόλεμο από το πεδίο και στην συνέχεια με χτυπήματα από τον αέρα έχουν πλήξει δύο διαφορετικούς στόχους και για διαφορετικούς λόγους στο εσωτερικό του Λιβάνου. Από την μία επίθεση μάλιστα έχουν εξουδετερώσει σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ στέλνοντας μήνυμα για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα της 1ης Απριλίου στο προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό πως όταν έχουν μία ακριβή πληροφορία δεν διστάζουν να επιτεθούν ανεξάρτητα από τα σύνορα και τον εναέριο χώρο.

Η Χεζμπολάχ μετά την επίθεση της Τεχεράνης είχε επίσημα δηλώσει πως θα είναι «μέσα» σε ο,τιδήποτε αφορά πλήγματα κατά του Ισραήλ και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση έχασε ένα σημαντικό στέλεχος των δυνάμεών της. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται τώρα το Ισραήλ θα πρέπει να προβληματίσει πολύ ειδικά όσους βρίσκονται κοντά του. Τα ισραηλινά μαχητικά δεν υπερτερούν μόνο τεχνολογικά αλλά και αριθμητικά οποιοδήποτε όπλου μπορούν οι ορκισμένοι εχθροί του να προτάξουν στα πεδία. Η Τεχεράνη για το Τελ Αβίβ είναι ένα κεφάλαιο αλλά η Χεζπολάχ είναι ένα διαφορετικό και δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Γάζα

Την ίδια στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι σήμερα στραμμένη και εκτός Ισραήλ η Κυβέρνηση Νετανιάχου μπορεί να πάρει μία μικρή «ανάσα» από την ασφυκτική πίεση που δεχόταν όλους τους περασμένους μήνες αναφορικά με την διαχείριση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε δύο ημέρες πριν το χτύπημα από την Τεχεράνη πως βγάζει από τον παλαιστινιακό θύλακα τρεις ταξιαρχίες και μόλις μερικές ώρες μετά την απόκρουση της μαζικής επίθεσης από το Ιράν ο στρατός ανακοίνωσε πως 2 νέες ταξιαρχίες έχουν κληθεί και θα βρεθούν έξω από την Γάζα και όχι στον Βορρά…

Σήμερα, το στρατιωτικό επιτελείο φαίνεται πως έχει λάβει το πράσινο φως με τα φώτα στραμμένα αλλού για λίγο να «τρέξει» στο σχέδιο εκκένωση της Ράφα και κυνήγι της Χαμάς… Ναι το Ισραήλ δεν έχει κανένα θέμα να μην αφήσει τον χρόνο να χαθεί και να συνεχίσει μέχρι να ολοκληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στις 8 Οκτωβρίου ο Νετανιάχου πως η Χαμάς και όσοι οργάνωσαν και εκτέλεσαν το αιματοκύλισμα στα εδάφη του Ισραήλ θα βρεθούν και θα πληρώσουν… και το δεύτερο μέτωπο όμως φαίνεται πως δεν είναι αρκετό και δεν προβληματίζει επιχειρησιακά κανέναν σε στρατό και Κυβέρνηση…

Επικίνδυνο μέτωπο

Η Τεχεράνη είναι το πλέον μακρινό αλλά και το πλέον επικίνδυνο μέτωπο για το Ισραήλ. Δεν υπάρχει κανένας στη χώρα που δεν γνωρίζει πως το Ιράν δεν είναι ούτε Χαμάς ούτε και Χεζμπολάχ και είναι δεδομένο παρά τις δηλώσεις πως και ο στρατός του Ισραήλ γνωρίζει καλάπως το οπλοστάσιο του Ιράν μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα. Η συντήρηση όμως της συγκεκριμένης κατάστασης σε απόλυτο συναγερμό εξυπηρετεί σήμερα πολλά στην επιτάχυνση ή και την επίλυση, όπως το Τελ Αβίβ την αντιλαμβάνεται, άλλων σοβαρότερων λόγω εγγύτητας προβλημάτων.

Αν το Ισραήλ καταφέρει καίριο χτύπημα στη Χαμάς αλλά και τη Χεζμπολάχ θα είναι σαν να έχει απολινώσει κάθε τοπικό βραχίονα της Τεχεράνης. Εάν επίσης το χτύπημα κατά της Χεζπολάχ είναι σοβαρό και κρίσιμο θα καταφέρει άμεσα το Τελ Αβίβ να δώσει το πράσινο φως στους περισσότερους από 60.000 πολίτες του που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, τα χωρία και τις πόλεις τους από τις 11 του περασμένου Οκτώβρη. Τα πλεονεκτήματα της προκλητικής επίθεσης από την Τεχεράνη δεν θα πάνε σε καμία περίπτωση χαμένα από μία Κυβέρνηση που έχει αξιοποιήσει πολύ λιγότερα από τα σημερινά πλούσια σε παρασκήνιο δεδομένα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button