Lifestyle

Η πολιτική ορθότητα είναι σεβασμός για τους άλλους και γι’ αυτό τη στηρίζω απόλυτα

Ο Αντώνης Κανάκης παραχώρησε μια συνέντευξη στον Γρηγόρη Μελά για την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», σχολιάζοντας θέματα της επικαιρότητας, όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αρχικά, ο Αντώνης Κανάκης μίλησε για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας ότι είναι «απόλυτο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών ο γάμος».

«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για μένα. Εδώ και πολλά χρόνια, όταν όλα αυτά δεν ήταν της «μόδας», είχα τοποθετηθεί πολλές φορές και είχα συγκρουστεί δημόσια και παρασκηνιακά, για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Θέλω και προσπαθώ να είμαι άνθρωπος της γνώσης και σίγουρα της αποδοχής και της ανθρωπιάς.

Η γνώση ενάντια στις δογματικές, επιεικώς παρωχημένες αντιλήψεις προηγούμενων αιώνων, για να μη πω χιλιετιών, είναι δυστυχώς μια αέναη κοινωνική μάχη και πολλές φορές οι βαθιά κοινωνικά ριζωμένες δογματικές απόψεις κερδίζουν τη μάχη απ’ την γνώση, την αλήθεια και την ανθρωπιά.

Η ομοφυλοφιλία για παράδειγμα, βρίσκεται παντού στη φύση, και είναι επιστημονικά καταγεγραμμένη. Μιλάμε λοιπόν για μία πραγματικότητα και μία φυσιολογική κατάσταση για όλα τα θηλαστικά του πλανήτη μας.

Η ανθρώπινη κοινωνία με όλες τις παρανοϊκές πολλές φορές παθογένειές της, αιώνες πριν, προσέδωσε ένα αμαρτωλό-ανήθικο στίγμα στην ομοφυλοφιλία, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Φτάσαμε όμως στο 2024 και δεν είναι δυνατό να συζητάμε ακόμη αυτά τα θέματα.

Έτσι κι αλλιώς, το να επιβάλλεις σε οποιονδήποτε άνθρωπο το ποιος είναι, τί αισθάνεται, πώς εκφράζεται, τί σεξουαλική και ερωτική προτίμηση έχει, είναι μια μορφή απάνθρωπου φασισμού που κανένας δεν θα ήθελε να του επιβάλλεται. Ας μην το κάνουμε λοιπόν στους άλλους.

Ειδικά για τον γάμο, είχα δημοσιεύσει το 2005 ένα άρθρο, στο οποίο έγραφα για το πόσο απάνθρωπο είναι να μην μπορούν οι ομοφυλόφιλοι να ζήσουν με τον άνθρωπο που αγαπάνε και να έχουν τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που πηγάζουν από το θεσμό του γάμου.

Ο γάμος, ανεξαρτήτου φύλου, είναι και πρέπει να είναι ένα απόλυτα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Στην ερώτηση, όντας και ο ίδιος πατέρας, αν είναι υπέρ ή κατά της τεκνοθεσίας, ο Αντώνης Κανάκης είπε: «Σε ό,τι αφορά την τεκνοθεσία, σίγουρα είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα και θέλει περισσότερη συζήτηση η εφαρμογή, υπό την έννοια όμως, πως οτιδήποτε έχει να κάνει με παιδιά, θέλει τεράστια προσοχή, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τις ετερόφυλες οικογένειες.

Στον κόσμο του ετερόφυλου κατεστημένου, άνθρωποι με σοβαρότατα θέματα καταχρήσεων, εθισμών, βιαιοπραγίας, διαταραχών, παραβατικότητας κτλ, μπορούν ανενόχλητοι να φέρουν στον κόσμο παιδιά και τα κακοποιούν με χίλιους δυο τρόπους.

Έχουμε δει ποτέ τα στατιστικά λεκτικής, σεξουαλικής, σωματικής, ψυχολογικής κακοποίησης των παιδιών, από τις ετερόφυλες οικογένειες; Όταν τα βλέπεις τρομάζεις.

Για μένα το νούμερο ένα κριτήριο είναι η αγάπη και η ψυχολογική υγεία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν με διαφορά».

Μετά το… ξέσπασμα του Γιώργου Νταλάρα για την δημοσιογράφια, ο Αντώνης Κανάκης εξέφρασε την άποψή του: «Η κριτική και ο προβληματισμός απέναντι στα νέα ήθη και έθιμα της σύγχρονης δημοσιογραφίας, είναι ένα συνεχές, αναπόφευκτο και καθολικό πλέον γεγονός, ακριβώς γιατί το δημοσιογραφικό λειτούργημα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την κοινωνία μας.

Ένα κομμάτι της δημοσιογραφίας σήμερα, ίσως αυτό που απολαμβάνει την μεγαλύτερη προβολή, πολλές φορές φαίνεται να αδιαφορεί για την αλήθεια, να είναι χρωματισμένο, καθόλου ανεξάρτητο ή αντικειμενικό, να εξυπηρετεί όχι τον κόσμο αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα, να ασχολείται και να προβάλλει συχνά θέματα τα οποία αγγίζουν τα όρια της λοβοτομής, να βομβαρδίζει σε επικίνδυνες δοσολογίες με ασχήμια, ανοησία, αρνητισμό και τοξικότητα.

Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται από όλους, αλλά δυστυχώς σε επίπεδο συνολικής εικόνας,  έχουν αρχίσει να επικρατούν επικίνδυνα τα παραπάνω.

Γι’ αυτό ελπίζω, όλοι οι αξιόλογοι δημοσιογράφοι σε όποιο μέσο ή εκπομπή και αν βρίσκονται, να αντιστέκονται σε όλο αυτό, απλά με το να μην προδίδουν τον εαυτό τους και την ποιότητά τους, κάτι το οποίο βέβαια δεν είναι πάντοτε εύκολο στην εποχή μας, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητο».

Για την πολιτική ορθότητα, απάντησε: «Προσωπικά το «πολιτικώς ορθό» το αντιλαμβάνομαι ως σεβασμό στο συνάνθρωπο και όλων των ειδών τα δικαιώματά του. Υπό αυτήν την έννοια το υποστηρίζω απόλυτα.

Όμως πάντοτε, όλα αυτά τα ρεύματα, τα οικειοποιούνται άνθρωποι που τελικά δε θέλουν να υπηρετήσουν την ουσία τους, αλλά θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ως μέσο εξουσίας, κοινωνικού ρόλου και αποδοχής, ώστε να αποκτήσει σημασία και νόημα η ζωή τους και να επιβληθούν στους άλλους. 

Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να πληθαίνουν εντυπωσιακά και να οδηγούν τα ρεύματα αυτά σε απίστευτες υπερβολές και υποκρισίες, κάνοντας μεγάλο κακό στη χρήσιμη ουσία τους».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button