Διεθνή επικαιρότητα

ΗΠΑ – CNNi: Προειδοποίηση για σπάνια βακτηριακή λοίμωξη μηνιγγίτιδας

Οι υγειονομικές Αρχές στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για ορισμένους τύπους σπάνιων, σοβαρών μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων που αυξάνονται στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi.

Τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφερε σε νέα προειδοποίησή του ότι οι λοιμώξεις αυτές, οι οποίες προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου Neisseria meningitidis, μπορεί να παρουσιάζουν ασυνήθιστα συμπτώματα. Στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής φέτος, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους έχει πεθάνει, ποσοστό θνησιμότητας που είναι υψηλότερο από αυτό που συνήθως παρατηρείται με τις μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις.

Τα περιστατικά αυτά χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα επειδή εμφανίζονται σε ανθρώπους της μέσης ηλικίας. Συνήθως, οι λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα πλήττουν μωρά ή εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Βιρτζίνια για πέντε θανάτους από την ίδια σπάνια, σοβαρή μορφή μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τον Σεπτέμβριο.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος αναφέρεται σε κάθε ασθένεια που προκαλείται από τη Neisseria meningitidis. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει τόσο σε μηνιγγίτιδα όσο και σε σηψαιμία.

Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της ανταλλαγής αναπνευστικών και φαρυγγικών εκκρίσεων και συνήθως συμβαίνει μέσω φιλιών, βήχα, φτερνίσματος ή διαβίωσης με άλλους που έχουν μολυνθεί.

Ποιους προσβάλλει

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων που είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες – B, C, W και Y. Το CDC αναφέρει ότι το 2023 αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 422 κρούσματα ασθένειας από αυτά τα βακτήρια, ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί από το 2014. Οι περισσότερες από αυτές προκλήθηκαν από ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το ST-1466, το οποίο ανήκει στην υποομάδα Y.

Μέχρι στιγμής, το 2024 είναι σε τροχιά να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 143 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες -σχεδόν 80% περισσότερα από όσα είχαν αναφερθεί στο ίδιο σημείο το 2023.

Το CDC αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ενήλικες ηλικίας 30 έως 60 ετών. Ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, 63%, αφορά τους μαύρους και 15% τα άτομα που πάσχουν από HIV.

Τα συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα των λοιμώξεων από μηνιγγίτιδα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δύσκαμπτος αυχένας, ενόχληση από το φως και ναυτία. Ωστόσο, πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πρόσφατα δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα. Περίπου τα 2/3 των ασθενών έχουν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και περίπου το 4% είχε επώδυνες, μολυσμένες αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης του αίματος περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, κόπωση, εμετό, κρύα χέρια και πόδια, γρήγορη αναπνοή, διάρροια και σε μεταγενέστερα στάδια ένα σκούρο μωβ εξάνθημα.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με πολλές διαφορετικές λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνονται γρήγορα και μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε το CDC. Η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας. Οι άνθρωποι που επιζούν μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως κώφωση ή ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών.

Υπάρχει ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Συνιστάται για παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών, και επειδή η προστασία εξασθενεί, η αναμνηστική δόση χορηγείται συνήθως στην ηλικία των 16 ετών. Συνιστάται επίσης για άτομα με ορισμένες παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο ιός HIV. Το CDC λέει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο κάθε τρία έως πέντε χρόνια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button