Διεθνή επικαιρότητα

Ισραήλ: Απέμεινε μόνο το «πότε» θα γίνει το χτύπημα στο Ιράν – Τι αποφάσισε το Πολεμικό Συμβούλιο

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράμε για την «απάντηση» του Ισραήλ προς το Ιράν, καθώς το βράδυ της Τρίτης (16/4) ολοκληρώθηκε το πέμπτο Πολεμικό Συμβούλιο στο Τελ Αβίβ και αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα αντίποινα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να αντιδράσει, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο για μία συνολικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Έτσι, το Πολεμικό Συμβούλιο άφησε ανοιχτό μόνο το σκέλος της ημερομηνίας, καθώς δεν έλαβε αποφάσεις για το «πότε» θα γίνει το «χτύπημα» με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Παράλληλα, από διαρροές του Π.Σ. προκύπτει ότι οι προτάσεις για πλήγμα σε «ευαίσθητους» στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά και με το εάν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής, είχε αποφασιστεί να υπάρξει αντίδραση και δεν είχαν καταλήξει στο «πώς» και στο «πότε». Αξιωματούχος είχε σχολιάσει ότι «η απάντηση θα δοθεί στο μέγεθος και σε ημερομηνία που θα αποφασίσει το Ισραήλ».

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν

Την ίδια ώρα, πηγές στο CNNi δηλώνουν πως οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης και μια ακόμη πηγή που δεν κατονομάζεται, δήλωσαν το Ισραήλ εξετάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

«Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν και γνωρίζουν ότι όταν μας προειδοποιήσουν είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν» πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει. «Αλλά οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές», είπε.

Γκάλαντ: Χτυπάμε όποιον μας πολεμάει

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είχε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να απαντήσει δυναμικά στο Ιράν. «Το Ιράν απέτυχε. Θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ», τόνισε ο Γιόαβ Γκάλαντ, σε ομιλία του στο ισραηλινό στράτευμα στα βόρεια της χώρας.

«Οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική εξίσωση αποτροπής ενάντια στο κράτος του Ισραήλ», τόνισε ο Γκάλαντ και πρόσθεσε: «Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν παντού, οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ανοιχτοί, όποιος εχθρός πολεμήσει εναντίον μας, θα ξέρουμε πώς να τον χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεται», πρόσθεσε.

IDF: Ήθελαν νεκρούς με τους βαλλιστικούς

Το Ιράν εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής 110 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και όπως σημειώνει το Γραφείο της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ανέφερε σήμερα πως το Ιράν φυσικά και προσπαθούσε να προκαλέσει μεγάλου μεγέθους «ζημιά» με τους βαλλιστικούς πυραύλους. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία με πύραυλο που ανασύρθηκε από τον IDF στη Νεκρά Θάλασσα.

Εκτιμώμενο στρατιωτικό κόστος των επιχειρήσεων του Ιράν με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι 110 βαλλιστικοί πύραυλοι κόστισαν περίπου 30 έως 50 εκατομμύρια δολάρια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button