Διεθνή επικαιρότητα

Ισραήλ: Ο στρατός ανακάλυψε υπόγεια σήραγγα κάτω από υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα

Ο στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσαν σήμερα Σάββατο (10/2) ότι ανακάλυψαν μια σήραγγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κάτω από την έδρα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στην πόλη της Γάζας.

Η Unrwa, την οποία το Ισραήλ κατηγορεί ότι «στην υπηρεσία της έχει διεισδύσει πλήρως η Χαμάς», υπογράμμισε από την πλευρά της ότι δεν έχει πάει στην έδρα της από τις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και την Σιν Μπετ, στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας «εισόδου της σήραγγας» κοντά σε σχολείο που διαχειρίζεται η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Χαμάς έχει σκάψει εδώ και δέκα χρόνια πολλές σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κρύβονται οι μαχητές της σύμφωνα με το Ισραήλ. Τον Οκτώβριο, μελέτη του Ινστιτούτου Σύγχρονου Πολέμου της αμερικανικής ακαδημίας West Point κατέγραφε 1.300 σήραγγες, για περισσότερα από 500 χλμ υπόγειων διαδρόμων.

«Η είσοδος οδηγούσε σε μια υπόγεια σήραγγα των τρομοκρατών, η οποία αποτελούσε σημαντικό πλεονέκτημα για τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς και περνούσε κάτω από το κτίριο που χρησιμεύει ως κύρια έδρα της Unrwa στη Λωρίδα της Γάζας», δηλώνουν ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ σε ανακοίνωση.

«Η ηλεκτρική υποδομή» της σήραγγας, μήκους 700 μέτρων και βάθους 18 μέτρων κάτω από τη γη, «ήταν συνδεδεμένη» με την έδρα της υπηρεσίας «αποδεικνύοντας ότι οι εγκαταστάσεις της Unrwa εφοδίαζαν τη σήραγγα με ηλεκτρικό ρεύμα», σύμφωνα με αυτούς.

Έγγραφα και κρυμμένα όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ «επιβεβαίωσαν ότι τα γραφεία είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης από τρομοκράτες της Χαμάς», προσθέτουν.

Η Unrwa απάντησε ότι το προσωπικό της είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την έδρα της με εντολή των ισραηλινών δυνάμεων καθώς οι βομβαρδισμοί κλιμακώνονταν στην περιοχή.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτό το κτίριο από τότε που το εγκαταλείψαμε και δεν έχουμε γνώση για καμιά δραστηριότητα που θα μπορούσε να είχε γίνει εκεί», πρόσθεσε. Το κτίριο είχε περάσει από επιθεώρηση για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2023, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Οι κατηγορίες του Ισραήλ «χρήζουν ανεξάρτητης έρευνας, η οποία δεν είναι δυνατή επί του παρόντος δεδομένου ότι η Γάζα είναι σε περιοχή ενεργού πολέμου», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ κατηγόρησε πρόσφατα την Unrwa ότι είχε 12 υπαλλήλους, σε σύνολο 13.000 εργαζομένων της υπηρεσίας στη Λωρίδα της Γάζας, που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Διαβεβαίωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποδείξει «τις σχέσεις της Unrwa με την τρομοκρατία».

Εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τους υπαλλήλους που κατηγορούνται από το Ισραήλ, από την οποία έχει εξαιρεθεί η Unrwa, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button