Διεθνή επικαιρότητα

Ισραήλ: «Σοβαρό λάθος που δεν έπρεπε να γίνει» – Για το μοιραίο χτύπημα σε ανθρωπιστική οργάνωση

Υπό το βάρος των ασφυκτικών διεθνών πιέσεων να δώσει εξηγήσεις  για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το μοιραίο χτύπημα  κατά ανθρωπιστικής οργάνωσης το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας για το περιστατικό μετά από 72 ώρες. 

Το χτύπημα είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο επτά εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK)

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτό το περιστατικό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός στρατός (IDF).

«Μετά από μία λάθος ανγνώριση από το στρατό, μπήκαν στο στόχαστρο τα τρία αυτοκίνητα της WCK καθώς θεωρήθηκε ότι μέσα σε αυτά υπήρχαν μαχητές της Χαμάς με αποτέλεσμα το χτύπημα που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αθώα μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης», προστίθεται.

«Το χτύπημα είναι ένα αοβαρό λάθος που προκύπτει από μία σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης αναγνώρισης, λάθη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και μία επίθεση που έγινε αντίθετα με τις κανόνες εμπλοκής», αναφέρει.

Ο IDF επίσης προχώρησε στην απομάκρυνση δύο αξιωματικών για το περιστατικό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα πλήγματα στα τρία οχήματα πραγματοποιήθηκαν κατά σοβαρή παραβίαση των εντολών».

Σε μια σειρά ενημερώσεων στο Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε πρεσβευτές, ξένους δημοσιογράφους και τον σεφ Χοσέ Αντρές, ιδρυτή του World Central Kitchen. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ενημερωθεί μόνο ώρες πριν.

«Η πεποίθηση των στρατιωτών ότι τα οχήματα που δέχθηκαν επίθεση μετέφεραν ενόπλους της Χαμάς βασίστηκε σε επιχειρησιακή λανθασμένη εκτίμηση και λανθασμένη ταξινόμηση της κατάστασης», δήλωσε ο υποστράτηγος Χαρ-Εβεν.

«Ως αποτέλεσμα, και με βάση τη ραδιοεπικοινωνία, εκτιμήσαμε ότι χτυπούσαν αυτοκίνητα που είχαν καταληφθεί από τη Χαμάς» πρόσθεσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button