Διεθνή επικαιρότητα

Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελβετίας για το κλίμα

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σήμερα δικαίωσε μια ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης της χώρας τους καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης, η οποία εκπροσωπεί την ελβετική κυβέρνηση στο δικαστήριο, έλαβε υπόψη της την απόφαση, ανέφερε η κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Μαζί με τις αρμόδιες αρχές, θα αναλύσουμε λεπτομερώς την απόφαση και θα επανεξετάσουμε ποια μέτρα θα λάβει η Ελβετία στο μέλλον».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της χώρας Βιόλα Άμχερντ αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει λεπτομερώς την απόφαση με το αιτιολογικό ότι πρώτα πρέπει να την διαβάσει, αλλά επισήμανε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η κλιματική πολιτική.

«Θέλω να πληροφορηθώ ποια είναι τα επιχειρήματα γι’ αυτό. Η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική για την Ελβετία, η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική για την Ελβετία, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές (αερίων) είναι πολύ σημαντικός για την Ελβετία. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα. Η απόφαση δεν αλλάζει αυτό», δήλωσε η Ελβετή πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό της.

Τούνμπεργκ: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Η καταδικαστική για την Ελβετία απόφαση του ΕΔΔΑ «είναι μόνο η αρχή όσον αφορά τις διαφορές για το κλίμα», σχολίασε η Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή όσον αφορά τις διαφορές για το κλίμα: σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν τις κυβερνήσεις τους στα δικαστήρια για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, πρέπει να νικήσουμε ακόμη περισσότερο γιατί αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η ίδια από το Στρασβούργο μετά την ιστορική ακροαματική διαδικασία.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, το κίνημα για τη δικαιοσύνη για το κλίμα έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθόδους για δεκαετίες, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μήνυμα ξανά και ξανά, και, όπως μπορούμε να δούμε, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, εξακολουθούν να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν θα τα παρατήσουμε», συνέχισε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα για πρώτη φορά ένα κράτος, την Ελβετία, για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποφασίζοντας υπέρ μιας ένωσης ηλικιωμένων γυναικών που στράφηκε εναντίον της χώρας της για την αδράνειά της να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο, το οποίο επιβάλλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε ένα κράτος για την έλλειψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button