Διεθνή επικαιρότητα

Kίνα προς ΗΠΑ: «Μπορούμε να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι»

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει οι ΗΠΑ και η Κίνα να μπορούν να είναι «εταίροι, όχι αντίπαλοι», απευθυνόμενος στην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία βρίσκεται στο Πεκίνο.

Ο Λι υπογράμμισε κατά την έναρξη της διμερούς τους συνάντησης ότι οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου παρακολουθούν πολύ την επίσκεψη της Γέλεν από τότε που έφτασε, την Πέμπτη, στην Κίνα, με πρώτο σταθμό την Καντόνα (Γκουανγκτζόου), στο νότιο τμήμα της χώρας, γεγονός το οποίο δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «την προσδοκία και την ελπίδα η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεχίσει να βελτιώνεται».

Η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε από την πλευρά της στον Κινέζο συνομιλητή της ότι η σχέση αυτή μπορεί να προοδεύσει μόνον μέσω άμεσης και ειλικρινούς επικοινωνίας.

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια

Η επίσκεψη της Γέλεν, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην Κίνα σε έναν χρόνο, γίνεται τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε διάφορα θέματα, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής, μάχη επιρροής στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ανθρώπινα δικαιώματα, το μέλλον της Ταϊβάν ή η εφαρμογή στο διαδίκτυο TikTok.

Όμως οι δύο χώρες μοιάζουν να επιθυμούν να αποκαταστήσουν τον διάλογο, ιδιαίτερα έπειτα από μια επιτυχημένη συνάντηση το Νοέμβριο στην Καλιφόρνια ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ.

Στην Καντόνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν να έχουν «εντατικές επαφές για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χθες, Σάββατο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Το πρόγραμμα της Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα

Το πρόγραμμα της Τζάνετ Γέλεν, με συναντήσεις, γεύματα εργασίας ή και βόλτες με πλοίο, έχει στόχο την υποστήριξη των αμερικανικών θέσεων ενώπιον των κορυφαίων μαέστρων της κινεζικής οικονομίας, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψης της Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται το ζήτημα των επιδοτήσεων που χορηγεί η Κίνα στις επιχειρήσεις της που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες αυτών των επιδοτήσεων στις δικές τους βιομηχανίες και δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υψώσουν εμπορικούς φραγμούς στον κινεζικό ανταγωνισμό.

Η επίσκεψη της Τζάνετ Γέλεν τον Ιούλιο 2023 στην Κίνα είχε επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η διμερής σχέση, ιδιαίτερα χάρη στη δημιουργία διμερών ομάδων εργασίας για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button