Διεθνή επικαιρότητα

Κρεμλίνο: Παράλογη η ιδέα για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη Μόσχα

Γελοία χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα 26/02 το Κρεμλίνο, την ιδέα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίρ Ζελένσκι δήλωσε πως ελπίζει πως θα διεξαχθεί ανοιξιάτικη σύνοδος κορυφής στην Ελβετία προκειμένου να συζητήσει το όραμά του για την ειρήνη με τους συμμάχους του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε πει κατ΄επανάληψη πως αυτό είναι ένα παράξενο σχήμα, για να πούμε το λιγότερο, επειδή ορισμένα ειρηνευτικά σχέδια εφαρμόζονται χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, το οποίο από μόνο του είναι επιπόλαιο ακόμη και γελοίο».

Ο επιτελάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε χθες Κυριακή, ωστόσο, πως ένα σχέδιο από τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία θα μπορούσε να παραδοθεί στη Ρωσία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία καλούμε από κοινού εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου θα τους παρουσιαστεί το σχέδιο στην περίπτωση που οποιοσδήποτε εκπροσωπεί την επιτιθέμενη χώρα εκείνη τη στιγμή θα θελήσει ειλικρινά να θέσει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και να επιστρέψει σε μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Γέρμακ.

Έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, η Ρωσία κατέχει λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει πει κατ’ επανάληψη πως είναι ανοικτή σε συνομιλίες, όμως αυτές πρέπει να αναγνωρίζουν τις «νέες πραγματικότητες επί του εδάφους». Η Ουκρανία απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Το Reuters μετέδωσε κατ’ αποκλειστικότητα αυτό τον μήνα πως ο Πούτιν διεμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 δημόσια και ιδιωτικά μέσω ενδιάμεσων, στους οποίους περιλαμβάνονται και Άραβες εταίροι της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, πως είναι έτοιμη να εξετάσει μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που θα ‘πάγωνε’ τη σύγκρουση στις υφιστάμενες γραμμές.

Πηγή των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη επαφή και είπε πως η Ουάσιγκτον δεν θα εμπλακεί σε συνομιλίες που δεν περιλαμβάνουν την Ουκρανία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button