Διεθνή επικαιρότητα

Μέση Ανατολή: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ – Αναλυτές εξηγούν

Από ένα σκοινί κρέμεται η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί της Κυριακής 14/04 για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν τα μεσάνυχτα για να αναθέσουν αυτή την απόφαση στο μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοαβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί οι τρεις θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε την αυτοσυγκράτηση.

Εμπειρογνώμονες μιλούν στο CNNi

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας μίλησαν στο CNNi για το εάν και πώς το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στα πλήγματα του Ιράν.

Ο Μάικλ Όρεν, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στο CNNi ότι «οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν» μετά την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου.

«Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από αυτό το πρώτο κύμα ιρανικών drones και πυραύλων κρουζ», είπε ο Όρεν. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στη Μέση Ανατολή και η πίεση και η αποτροπή μετρούν πολύ εδώ. Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπηθεί με αυτόν τον τρόπο σε τόσο μαζική κλίμακα και να μην απαντήσει με σημαντικό τρόπο».

Ο Ειάλ Χουλάτα, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, καταδίκασε τις ενέργειες του Ιράν και είπε ότι τα στρατιωτικά αντίποινα δεν είναι η μόνη διαθέσιμη απάντηση που θα έπρεπε να συμβεί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να είναι δυνατές περαιτέρω διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν.

«Τίποτα τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό είναι το Ιράν που περνάει κάθε διαχωριστική γραμμή. Αλλά δεν είναι (αρκετό) μόνο να ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ, αλλά επίσης τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα όταν το Ιράν κάνει κάτι τόσο αδιανόητο», είπε ο Χουλάτα.

Το Ιράν υφίσταται πλήθος διεθνών κυρώσεων εδώ και χρόνια, οι οποίες έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας. Αλλά είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην αλλαγή της προσέγγισης της κυβέρνησης στο Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις στο Ιράν τον Φεβρουάριο -στοχεύοντας μια σειρά από κακόβουλες ιρανικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κυβερνοπολέμου και drone.

Αναχαιτίστηκαν το 99% των 300 πυραύλων

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια. Μια νότια στρατιωτική βάση υπέστη ελαφρές ζημιές.

Εν όψει της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποθέσει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεψαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον θα προέτρεπε σθεναρά ενάντια σε μια βιαστική ισραηλινή απάντηση.

Το Ιράν ελπίζει σαφώς σε μια τέτοια σιωπηλή απάντηση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε αισίως ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Η μετατροπή τους σε συντρίμμια θα ήταν πολύ δύσκολη χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να εκπληρώσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί πιθανές συνέπειες στη συνέχεια».

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου έχει ένα κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και τις νέες εκλογές.

Ενώ η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν ήταν χάρη στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας.

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσιγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικά σημάδια ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ ζήτησε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα ήταν περίεργο αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι σιωπηλή ήταν η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω προσπάθεια επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Τα σχόλιά του δεν έκαναν καμία αναφορά στην αντεπίθεση του Ισραήλ.

Ένα τρίτο θετικό σημάδι τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που αναφέρθηκε από τους New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα συντονιστεί με τους συμμάχους του».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button