Διεθνή επικαιρότητα

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος, οι εκλογές του Απριλίου και το «σκάνδαλο με την τσάντα Dior»

Η δημοσίευση οπτικού υλικού από κρυφή κάμερα, στο οποίο καταγραφόταν η Πρώτη Κυρία της Νότιας Κορέας να δέχεται ως δώρο μια τσάντα Dior, ήταν ένας «πολιτικός ελιγμός», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, όμως δεσμεύτηκε να θέσει ξεκάθαρα όρια προκειμένου να διασφαλίσει πως τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν.

Αυτές οι δηλώσεις του αποτελούν την πρώτη δημόσια αντίδρασή του σε μια διαμάχη, την οποία τα κορεάτικα ΜΜΕ ονόμασαν το «Σκάνδαλο με την τσάντα Dior», που κλυδώνισε το κυβερνών κόμμα του ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Απριλίου.

Ορισμένα μέλη του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Ισχύος (PPP) του Γιουν προέτρεψαν τον πρόεδρο και τη σύζυγό του Κιμ Κεόν Χι, να ζητήσουν συγγνώμη και να παραδεχθούν πως το να αποδεχθεί να πάρει την τσάντα ήταν, τουλάχιστον, ανάρμοστο, με την ελπίδα να ξεχαστεί το θέμα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ με την σύζυγό του καιπέτρα του σκανδάλου, Κιμ Κεόν Χι / Ben Stansall, Pool Photo via AP

Σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ο Γιουν σχεδόν ζήτησε συγγνώμη και αναφέρθηκε στις νομικές συνέπειες, ενώ είπε ότι το γεγονός πως το υλικό, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2023, αποκαλύφθηκε ενόψει των εκλογών θα πρέπει να θεωρηθεί «ένας πολιτικός ελιγμός».

«Εντούτοις, δεν είναι σημαντικό εάν θα το αποκαλέσουμε πολιτικό ελιγμό ή όχι», τόνισε. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τεθούν σαφέστερα όρια με τους άλλους προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάτι παρόμοιο να συμβεί στο μέλλον».

Ο πάστορας, ο οποίος πρόσφερε το δώρο αξίας 3 εκατομμυρίων γουόν (2.250 δολάρια) και κατέγραψε κρυφά το συμβάν, υποστήριξε πως είχε δεσμούς με τον πατέρα της Κιμ, ο οποίος πέθανε όταν εκείνη ήταν παιδί, είπε ο Γιουν.

Το γεγονός πως το ζευγάρι εξακολουθούσε και ζούσε στην ιδιωτική κατοικία τους ενόψει της μετακόμισής τους σε μια νεόκτιστη προεδρική κατοικία, ενδέχεται επίσης να συνέβαλε στη σύγχυση σχετικά με το πώς έπρεπε να διαχειριστούν το δώρο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πάστορας, αιδεσιμότατος Άμπραχαμ Τσόι, είπε νωρίτερα στο Ρόιτερς ότι εκείνος ήθελε αρχικά να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του Γιουν στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι η προσφορά ακριβών δώρων φαίνεται πως ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια συνάντηση με την Πρώτη Κυρία.

Μια εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup Korea που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή κατέδειξε ότι η δημοτικότητα του Γιουν μειώθηκε στο 29%, το χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 9 μήνες.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια έλλειψη επικοινωνίας, το θέμα της Πρώτης Κυρίας και την οικονομία μεταξύ των λόγων για την αποδοκιμασία τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button