Διεθνή επικαιρότητα

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «βαρόμετρο» για την ενέργεια παγκοσμίως

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή επανήλθαν στο επίκεντρο μετά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα από τις 18 έως τις 19 Μαΐου και προκαλούν ανησυχία στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Άλλωστε, είναι άμεση η συνάρτηση των τιμών ενέργειας παγκοσμίως και των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οποίες παραμένουν σε μια εύφλεκτη κατάσταση και απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων εξελίξεων, βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία συνέχισε τις επιθέσεις με drones κατά ρωσικών εγκαταστάσεων διύλισης. Μάλιστα, το πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ στο Ιράν σκοτώθηκε ο πρόεδρος Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν σε συντριβή ελικοπτέρου.

Αν προσθέσουμε σε αυτά και το ενδεχόμενο για έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, με αφορμή τους «πάγους της Αρκτικής» -οι οποίοι φαίνεται να κρύβουν 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου- έχουμε ένα πλούσιο μείγμα παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά οποιαδήποτε στιγμή.

Σε αυτό το κλίμα, οι παρατηρητές της αγοράς καλούνται να στρέψουν την προσοχή τους και στην επικείμενη συνεδρίαση της ομάδας παραγωγών την 1η Ιουνίου.

Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση

Περίπου έξι μήνες νωρίτερα, οι πρώτες εκτιμήσεις στις διεθνείς αγορές, μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, «έβλεπαν» μια ενεργειακή κρίση αντίστοιχη με αυτήν που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Η πραγματικότητα όμως, είναι πως η αγορά παρέμεινε συγκρατημένη και απέφυγε τις ακραίες τοποθετήσεις.

Παρά τις έντονες ανησυχίες, οι διεθνείς αγορές έδειξαν μια συγκρατημένη στάση και πλέον, υπάρχει η γενικευμένη αποδοχή πως δεν θα υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη που θα περιόριζε την προσφορά πετρελαίου σε μια αγορά που είναι ήδη σε στενότητα, λόγω των περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ. Και αυτό, κυρίως επειδή δεν υπήρξε εμπλοκή άλλων χωρών στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αυτό είναι και το βασικό σενάριο μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων και think tanks, όπως της UBS και της Oxford Economics. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς όσο υπάρχουν εντάσεις, η κατάσταση στην αγορά της ενέργειας θα παραμένει ρευστή.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Ενέργεια ΕΔΩ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button