Τεχνολογία

Οι λόγοι που οι Έλληνες χρησιμοποιούν το ChatGPT

Περίπου 15 μήνες αφού το ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη «εισέβαλλαν» στην καθημερινότητα μας, οι Έλληνες δείχνουν μεν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το συγκεκριμένο εργαλείο αλλά ταυτόχρονα να δείχνουν επιφυλακτικοί απέναντι στην «επέλαση» του ΑΙ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari. Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έδειξε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το ChatGPT ήταν στο 30% παρουσιάζοντας μία αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο όταν το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο 21%. Παράλληλα, μειώθηκε στο 23% από 27% εκείνων που δήλωσαν ότι δεν το έχουν ακουστά και στο 20% από 23% εκείνων που το έχουν ακουστά αλλά δεν το χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, το χρησιμοποιούν αρκετά. Το 19% δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί κάθε μέρα, το 21% 1-2 φορές την εβδομάδα και το 28% 1-2 φορές το μήνα. Οι λόγοι χρήσης είναι επαγγελματικοί (45%), για τις σπουδές (32%) και για άλλα θέμα (61%). Βέβαια, το ποσοστό εκείνων που το χρησιμοποιούν για τις σπουδές τους «εκτοξεύεται» στο 61% στις ηλικίες 18-24 ετών, δείγμα του πως αντιλαμβάνονται οι φοιτητές το συγκεκριμένο εργαλείο.

Την ίδια στιγμή, οι δύο στους τρεις Έλληνες (66%) εκφράζουν επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο του ΑΙ. Επιπλέον, ενώ το ChatGPT θεωρείται ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση, που γλιτώνει χρόνο και κόπο, οι χρήστες του θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης, καθώς οι απαντήσεις του συχνά είναι απλοϊκές και χρειάζονται επαλήθευση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Focus Bari, αν και οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πως θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, οι άντρες δείχνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, το τοπίο δεν είναι τόσο «ξεκάθαρο», καθώς οι διαφορές είναι οριακές, αν και οι νεαρές ηλικίες χρησιμοποιούν το Chat GPT σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων – σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας – δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από το Chat GPT, καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση, ενώ απαντούν ότι τους γλυτώνει κόπο και χρόνο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, πρέπει κανείς να ξέρει να το χειρίζεται καλά και να θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις, για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και οι απαντήσεις να είναι σωστές και εμπεριστατωμένες.

Υπάρχουν, πάντως και αρκετοί, που αμφισβητούν την αξιοπιστία του και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει πάντα να επαληθεύονται. Η επιφυλακτικότητα συνδέεται άμεσα και με την ανησυχία ότι το Chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται, να μην εξελίσσονται και να μην καλλιεργούνται.

Τέλος, σημαντική αναλογία χρηστών φοβάται πως το Chat GPT είναι επικίνδυνο γιατί εμποδίζει τη μελέτη, τη σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button