Διεθνή επικαιρότητα

ΟΗΕ: SOS για τον επικείμενο καταστροφικό λιμό στο Σουδάν – Μπλόκο στις αυτοκινητοπομπές

Το WFP δήλωσε σήμερα ότι διαπραγματεύθηκε την είσοδο των δύο πρώτων, εδώ και μήνες, αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν βοήθεια στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, εν μέσω προειδοποιήσεων για επικείμενο λιμό λόγω του πολέμου που διαρκεί ήδη έναν χρόνο και της έλλειψης πρόσβασης σε διατροφική βοήθεια.

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχει προκαλέσει εκτεταμένο λιμό στη χώρα, μετά την καταστροφή υποδομών και τον εκτοπισμό τουλάχιστον οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καταστροφικός λιμός, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται σε επίπεδο νοικοκυριών για τις καταστάσεις λιμού, αναμένεται στο Χαρτούμ και στο Δυτικό Νταρφούρ, όπου έχουν σημειωθεί οι πιο σφοδρές μάχες, σύμφωνα με τα Δίκτυο Συστημάτων Πρώιμης Προειδοποίησης Λιμού (FEWS Net), καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές του Νταρφούρ όπου έχουν καταφύγει εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Μέσω Τσαντ

Μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 1.300 τόνους προμηθειών κατάφερε να φθάσει μέσω του συνοριακού περάσματος Άντε με το Τσαντ, στο Δυτικό και Κεντρικό Νταρφούρ, δύο περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη επίπεδα λιμού έκτακτης ανάγκης μετά την κατάληψή τους από τις ΔΤΥ.

Τον Φεβρουάριο ο στρατός του Σουδάν απέκλεισε τις διανομές μέσω Άντρε αφού, όπως είπε, οι ΔΤΥ έλαβαν υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω του Τσαντ. Ειδικοί του ΟΗΕ ανέφεραν επίσης αυτή τη βοήθεια. Το WFP δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο αν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί τη χρήση αυτής της διαδρομής ξανά.

Στις αρχές Μαρτίου, ο στρατός δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη ρίψη βοήθειας από αέρος καθώς και τη μεταφορά βοήθειας μέσω του συνοριακού περάσματος Τίνα στο Βόρειο Νταρφούρ, το μοναδικό από τα πέντε κρατίδια του Νταρφούρ που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των ΔΤΥ. Η δεύτερη αυτοκινητοπομπή χρησιμοποίησε εκείνη τη διαδρομή, ανέφερε το WFP, και οι δύο αυτοκινητοπομπές μαζί περιείχαν τρόφιμα για 250.000 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με οξύ λιμό και χρειάζονται βοήθεια, ανέφερε το WFP.

«Φοβάμαι πως θα δούμε άνευ προηγουμένου επίπεδα λιμοκτονίας και υποσιτισμού στο Σουδάν αυτή τη φτωχική σεζόν», ανέφερε ο διευθυντής του WFP για το Σουδάν, Έντι Ρόουι, στη σημερινή ανακοίνωση, αναφερόμενος στους επερχόμενους μήνες.

Η προηγούμενη συγκομιδή σιτηρών ήταν στο μισό προηγούμενων περιόδων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων έχουν διπλασιαστεί.

Πολλοί άνθρωποι στο Νταρφούρ, ιδιαίτερα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, λένε πως δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από την περίοδο πριν από τον πόλεμο. Η βοήθεια που παρέχει ο ΟΗΕ στο Σουδάν χρηματοδοτείται μόνο κατά το 5%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button