Διεθνή επικαιρότητα

Ολλανδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τέθηκε υπό κράτηση δύο φορές σε διαδήλωση στη Χάγη

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ τέθηκε σήμερα Σάββατο (7/4) δύο φορές υπό κράτηση από την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στη Χάγη της Ολλανδίας.

Η Τούνμπεργκ τέθηκε αρχικά υπό κράτηση για λίγο από την τοπική αστυνομία μαζί και με άλλους διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να αποκλείσουν ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Χάγη.

Αφού απελευθερώθηκε, η Τούνμπεργκ έσπευσε σε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που είχε αποκλείσει ένα διαφορετικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί τέθηκε υπό κράτηση για δεύτερη φορά και απομακρύνθηκε με βαν της αστυνομίας.

Πριν τεθεί υπό κράτηση, η Τούνμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους ότι διαδηλώνει επειδή ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια υπαρξιακή κρίση.

AP Photo/Peter Dejong

«Βρισκόμαστε σε μια πλανητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν θα καθήσουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και τα μέσα για να συντηρηθούν και να αναγκάζονται να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες, όταν μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε.

Ακτιβιστές προσπάθησαν να αποκλείσουν το γειτονικό αυτοκινητόδρομο A12. Ο δρόμος αυτός είχε αποκλεισθεί για αρκετές ώρες δεκάδες φορές τους τελευταίους μήνες από ακτιβιστές που ζητούν να τερματισθούν όλες οι επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σε προηγούμενες διαμαρτυρίες, η αστυνομία είχε οδηγήσει κρατούμενους διαδηλωτές σε άλλα σημεία της πόλης, όπου τους είχε αφήσει ελεύθερους χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Η τοπική αστυνομία δεν θέλησε να σχολιάσει ατομικές περιπτώσεις, όμως ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν δρόμους τέθηκαν υπό κράτηση. Η εκπρόσωπο

Την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο αυτόν έχουν αποκλείσει για πολλές ώρες πάνω από 10 φορές τους τελευταίους μήνες ακτιβιστές που ζητούν να μπει ένα τέλος σε όλες τις επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις η αστυνομία είχε οδηγήσει τους προσαχθέντες διαδηλωτές σε ένα άλλο σημείο της πόλης, όπου τους είχε αφήσει ελεύθερους χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Η τοπική αστυνομία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το περιστατικό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button