Διεθνή επικαιρότητα

Ουγγαρία: Μεγάλη διαδήλωση στη Βουδαπέστη κατά της κυβέρνησης Ορμπάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βουδαπέστη για να υποστηρίξουν έναν πρώην προσκείμενο στην ομάδα εξουσίας, ο οποίος έγινε τώρα επικριτής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και εννοεί να αμφισβητήσει τον εθνικιστή ηγέτη.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τον δικηγόρο Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος συγκλονίζει την ουγγρική πολιτική αφότου ήρθε στο προσκήνιο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το Φεβρουάριο από μια προεδρική χάρη σε υπόθεση παιδεραστείας.

Ο Ούγγρος δικηγόρος Πήτερ Μαγιάρ έχει δηλώσει ότι θα ιδρύσει το δικό του πολιτικό κόμμα

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ένα πλήθος περίπου 100.000 ανθρώπων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του στην πλατεία Κόσουτ της Βουδαπέστης, μπροστά από το κοινοβούλιο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων δεκαετιών στην Ουγγαρία.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν λάβαρα με τα εθνικά χρώματα και πλακάτ που έγραφαν «Οι Ούγγροι εξεγείρονται!».

«Θα ανακτήσουμε τη χώρα μας βήμα το βήμα και λιθάρι το λιθάρι θα οικοδομήσουμε μια Ουγγαρία κυρίαρχη και σύγχρονη», είπε ο Μαγιάρ απευθυνόμενος στο πλήθος.

Hungary New Political Movement

AP Photo/Justin Spike

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει σύντομα τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές και τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο ότι ο Μαγιάρ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με το δικό το κόμμα επειδή δεν μπορεί να τηρήσει τις σχετικές προθεσμίες, όμως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με υφιστάμενα κόμματα για να μπορέσει να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία θα είναι «το πρώτο καρφί στο φέρετρο» του συστήματος Ορμπάν.

Ποιός είναι ο Πέτερ Μαγιάρ

Ο Πέτερ Μαγιάρ, 43 ετών, είναι ο πρώην σύζυγος της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Ορμπάν Γιούντιτ Βάργκα, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή μετά το σκάνδαλο της χορήγησης προεδρικής χάρης σε έναν άνδρα ο οποίος είχε καταδικασθεί για υπόθεση παιδεραστείας και αποφυλακίσθηκε.

Ενώ βρισκόταν για καιρό κοντά στο κυβερνών κόμμα, το Fidesz, ο Μαγιάρ τότε αποστασιοποιήθηκε και δεσμεύθηκε να αμφισβητήσει «το εργοστάσιο εξουσίας» του Ορμπάν.

Τον περασμένο μήνα, δημοσιοποίησε μια ηχογράφηση που υποτίθεται πως εμπλέκει έναν κορυφαίο υπουργό σε μια πολύ προβεβλημένη υπόθεση διαφθοράς και κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα να παραιτηθεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button